Publicat pe Lasă un comentariu

10 mituri despre alăptare și cum le demontăm

10 mituri despre alăptare

Despre alăptare sunt multe de discutat. Un lucru este sigur: laptele matern este cel mai bun lapte pe care îl poți oferi nou-născutului tău. Restul sunt mituri despre alăptare, care ne pot transforma simplele temeri în convingeri menite să ne facă să abandonăm drumul către echilibru. Acel echilibru de care bebelușii au nevoie – hrana și conectarea puternică cu mama.

Hai să demontăm împreună 10 mituri despre alăptare!

Mitul 1. Mamelor care au născut prin cezariană li se instalează greu lactația

Poate cel mai des întâlnit mit este acela că dacă am născut prin cezariană nu am lapte pentru copilul meu sau am după fix 3 zile de la naștere. Instalarea lactației nu ține cont de metoda prin care s-a născut bebelușul, ci de momentul desprinderii placentei de corpul mamei, adică nașterea propriu-zisă. Atunci când bebelușul este pus la sân încă din primele ore de viață, lactația se va instala cu succes. Nu te descuraja și nu te simți singură. Poți oricând apela la un consultant în alăptare certificat IBCLC care îți va oferi cunoștințele lui pentru a depăși orice dificultate. Află care sunt consultanții certificați IBCLC din București și din țară!

Mitul 2. Copilul plânge pentru că nu am lapte suficient. Laptele meu este prea slab

În primul rând, bebelușul poate plânge din mai multe motive. De aceea, observarea lui și conectarea cu tine sunt extrem de importante. Sunt foarte rare situațiile în care laptele chiar este insuficient, în condițiile în care copilul este alăptat fără excepții. În fond, fiecare mamă are laptele perfect pentru bebelușul ei. Află ce este de făcut când bebelușii și copiii plâng din cartea Alethei Solter “Lacrimi și crize de furie“. Atâta vreme cât copilul este alăptat la sân exclusiv (minimum 8-10 mese în 24 de ore), ia corespunzător în greutate, are scutece cu urină și scaun direct proporționale cu mesele, mama va avea suficient lapte pentru nevoile copilului ei.

Mitul 3. Alăptarea doare

Nimic nu este mai neadevărat decât că alăptarea implică durere. Cu o atașare corectă a copilului la sân (ghidată și de un consultant în lactație), nu vei avea nici mameloanele afectate, nu îți vor apărea nici ragade, nu vei ajunge nici la mastită, nici la abces. Suptul nu trebuie să doară. Dar chiar și în cazuri extreme, alăptarea poate continua – citește despre povestea Alinei, o mămică puternică și hotărâtă.

Mitul 4. Am sâni mici sau implant de silicon. Nu voi reuși să alăptez

Mărimea sânului nu este neapărat legată de funcția glandei mamare. Indiferent de mărimea cupei la sutien, cu suficientă dorință și perseverență, îți poți alăpta exclusiv bebelușul. Cât despre implant, majoritatea mamelor care au făcut astfel de intervenții pot alăpta. Însă, recomandarea noastră este de a discuta pre și post natal cu un consultant în lactație certificat internațional IBCLC.

Mitul 5. În timpul alăptării, mama are un regim alimentar strict

Nu! O mamă care alăptează are nevoie de un meniu alimentar variat, în cantități moderate, adică fără excese. Lucrurile nocive din dieta mamei care pot afecta sănătatea copilului pe perioada alăptării sunt: alcoolul, sucurile carbogazoase, alimentele prăjite în baie de ulei, deserturile foarte dulci și cu creme, din comerț. Dacă știi că ai anumite alergii sau intoleranțe, evită alimentele care te pot afecta în primul rând pe tine. Dacă ai temeri legate de luarea în greutatea, te asigur că sunt nefondate. Alăptarea arde calorii! Consumul caloric necesar producerii unui litru de lapte matern este de 940 kcal. Asta înseamnă o alergare de aproximativ 18 kilometri… în fiecare zi :)

Mitul 6. Îi pot da bebelușului și lapte matern și lapte praf

Alăptarea funcționează pe principiul cerere și ofertă. În niciun caz alăptarea și suplimentul de lapte nu pot fi buni prieteni. Cât se poate de logic. Organismul va produce exact cantitatea de lapte care i se va cere (atunci când copilul suge la sân). Orice întrerupere (neurmată de o pompare eficientă, susținută) va determina o producție mai mică.

Mitul 7. Formula de lapte (laptele praf) îl ajută pe bebeluș să doarmă toată noaptea

Formulele de lapte praf doar încearcă (fără succes) să imite laptele matern. Nu conține celule vii, se digeră mai greu și afectează bugetul familiei . Mai mult decât atât, este recomandat ca bebelușul să se trezească noaptea pentru a mânca în primele 6 luni de viață. Nu este nimic anormal sau ieșit din comun. Află de ce este laptele matern net superior formulei de lapte. Și nu te concentra acum ca bebelușul tău să doarmă o noapte întreagă. Asta va veni cu timpul.

Mitul 8. Mameloanele se pregătesc din timpul sarcinii pentru a evita ragadele

98% din mame au mameloanele perfect construite de natură pentru copiii lor. Ele nu au nevoie de îngrijiri speciale, nici înainte și nici în timpul alăptării. Recomandabile sunt dușurile zilnice fără a se insista asupra mameloanelor. În timpul alăptării, multe mame primesc informația că trebuie să-și spele sânii înainte de fiecare alăptare. Ceea ce va duce în timp la o uscare excesivă a pielii, predispunerea apariției ragadelor și, totodată, confuzarea copilului care nu mai simte mirosul natural al mamei – punct de ghidaj către sân.

Mitul 9. Cremele și unguentele previn ragadele

Pentru evitarea ragadelor cea mai importantă este atașarea corectă a copilului la sân. Cremele existente pe piață au, în principal, rolul de emoliere și hidratare, nicidecum de vindecare a ragadelor. În Mamagazin.ro găsești Balsam pentru mamelon, un produs eficient sau Balsam cu ulei de argan pentru femei însărcinate.

Mitul 10. Vara, chiar și un bebeluș alăptat la sân are nevoie de puțină apă sau ceai

Așa cum am scris și în articolul „De ce este laptele matern cel mai bun lapte”, laptele de mamă ține și de foame și de sete . La începutul suptului conține o cantitate mai mare de apă, iar spre finalul mesei este mai gras. De aceea, orice bebeluș poate fi alăptat exclusiv, fără probleme, până în jurul vârstei de 6 luni când poate începe diversificarea.

Tu ce alte mituri despre alăptare mai știi?

Sursă foto: https://goo.gl/images/zPxa7N

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *