Publicat pe 2 comentarii

Listă consultanți în lactație certificați internațional – IBCLC

Consultanți IBCLC în alăptare

Știai că în România doar 12,6% copii sunt alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni, potrivit studiului realizat de UNIFEF în 2011? Din păcate, ne aflăm la coada clasamentului european, în țările nordice acestă rată ridicându-se și la 94%.

Aceste statistici de peste 90% au rolul de a motiva! Pentru că alăptarea exclusivă aduce cu sine beneficii multiple atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău!

Dacă ai nevoie de sprijin în alăptare, trebuie să știi că poți apela cu încredere la consilieri în lactație instruiți și certificați la nivel internațional (International Board Certified Lactation Consultant). În cazul în care în orașul tău nu există un astfel de specialist, poți lua legătura fie cu consilier LLL (La Leche League) fie cu un consilier perinatal sau moașă.

Consultant în lactație certificat internațional – IBCLC

Consultanții IBCLC sunt acreditați internațional și sunt extrem de bine pregătiți în domeniul alăptării și lactației acționând conform unui ghid de bune practici (Scope Practice) și în baza unui Cod de etică după care își ghidează activitatea.

Aceștia au pregătirea medicală specializată să evalueze și să ofere cele mai bune sfaturi pentru rezolvarea problemelor ce țin procesul alăptării.

Procesul de certificare IBCLC este unul complex și riguros. Implică parcurgerea multor pași:

  • să aibă studii medicale sau să practice o meserie în domeniul medical, fie să fi absolvit o serie de cursuri bine definite (meseriile recunoscute IBCLC sunt: stomatolog, nutriționist, dietetician, moașă, asistentă, terapeut ocupațional, farmacist, kinetoterapeut, fizioterapeut, medic, logoped/specialist tulburări de limbaj)
  • să urmeze un curs de 90 de ore de educație în lactație care urmează o curiculă vastă de subiecte (dezvoltarea și nutriția mamei și a copilului, fiziologie și endocrinologie, patologia mamei și a copilului, farmacologie și toxicologie, psihologie, sociologie și antropologie, tehnici de alăptare, competențe clinice despre echipament și tehnologie, educație și comunicare, probleme de etică și domeniul legal, documentare, sănătate publică)
  • să efectueze cel puțin 1.000 de ore de practică clinică în lactație (o practică supervizată de un consultant certificat IBCLC în cadrul unei organizații sau instituții recunoscute IBLCE. Lista poate fi consultată aici. În România, dacă nu ai o meserie recunoscută IBCLC, poți face voluntariat într-un spital de pediatrie, maternitate sau cabinet medical)

Obținerea diplomei se face în urma susținerii unui examen internațional foarte dificil care se organizează o singură dată pe an, simultan în aproape 100 de țări. (Examenul durează aproximativ 5 ore și se derulează în două sesiuni – subiecte cu și fără imagini; testul cuprinde 175 de întrebări, peste jumătate dintre ele sunt cele cu imagini. Rezultatul examenului este interpretat prin analize amănunțite și poate dura câteva luni.)

Toate aceste eforturi sunt făcute, însă, din dorința de a fi aproape de tinerele mame care își doresc să alăpteze pentru că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși. Le asigură o dezvoltare și o creștere armonioasă și, în multe cazuri, salvează vieți.

Listă consultanți IBCLC din România:

Alba-Iulia:
Terezia Sicoe

Arad
Octavia Raica

Bistrița
Monica Ungur

Brașov:
Miriam Comăniciu
Mihaela Drilea
Giorgia Ilioiu
Ana Mihai
Andreea Ola
Anda Dorina Talabă

București:
Alina Adochiței-Neacșu
Iulia Balint-Boia
Raluca Bradea
Alina Dinu
Eugenia Dobrescu – consultant IBCLC și consultant nutriționist – 021ALĂPTEZ (021.252.78.39), fondator Diversificare.ro și Mamagazin.ro
Claudia Dobocan
Ecaterina Duțulescu
Simona Ivanciu
Eugenia-Ramona Gujan-Bunescu
Loredana Gafu
Roxana Hristianovici
Sorana Mureșan
Smaranda Nay
Iulia Niță
Mihaela Niță
Liliana Pîrlea
Adina Păun
Mara Popescu
Tatiana Șerban
Livia Sorohan
Mihaela Timofte
Livia Toboșaru
Ilinca Tudose-Tranulis
Ramona Pirtea

Cluj:
Narcisa Câmpean
Teodora Cătinaș
Bianca Chetan
Dorina Coroi
Andreea Fersigan
Ioana Măguran
Marta Mureșan
Cosmina Vlad

Constanța:
Liliana Banioti
Adina Popov

Craiova:
Cristina Koriche

Focșani:
Claudia Ștefan

Iași:
Anca Raluca Baban
Ioana Precupan
Alina Suman

Odorheiu Secuiesc:
Timea Bodoni

Oradea:
Bianca Mihaela Chirea

Ploiești:
Silvia Moise
Ioana Panait

Rădăuți:
Mihaela Cujba

Satu-Mare:
Roxana Varga

Sibiu:
Ștefania Samargitean

Suceava:
Andreea Luiza Andrieș

Târgu-Mureș:
Adina Iancu

Târgoviște:
Daniela Toma

Timișoara:
Bianca Arșovan
Adina Brănici
Silvia Nicoară
Teodora Vicol-Caragea

Alți consultanți certificați IBCLC din România:
Livia Bratu
Andreea Grigore
Alina Doroftei
Alina Iordache
Andreea Prunache
Ioana Toma
Maria Vitos

Surse:
http://iblce.org/resources/iblce-registry/

Sursă foto:
http://balancedbreastfeeding.com/how-to-find-a-quality-lactation-consultant/

2 comentarii la „Listă consultanți în lactație certificați internațional – IBCLC

  1. Am avut norocul să dau la nevoie de 3 dintre minunatele doamne din lista de mai sus. Dacă mă întrebați pe mine, și cred cred că și pe multe alte mame, lista aia ar trebui să se numească “Lista doamnelor extrem de drăguțe”. Încurajez toate mamele care întâmpină dificultăți în alăptare să le dea un semn. Suntem tare norocoase că existați!

    1. Ne bucurăm tare mult că am putut fi de ajutor cu această listă. O considerăm extrem de utilă și ne dorim să ajungă la cât mai multe mame. În momente dificile, este bine să știi cui să ceri ajutor. Și, da, sunt extrem de drăguțe toate! :) Multumim pentru feedback-ul împărtășit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *