Publicat pe Lasă un comentariu

Cum îmi mențin bucătăria curată

Cum îmi mențin bucătăria curată

Bucătăria este locul în care ne petrecem mare parte din timp. Și nu doar când vine vorba de gătit. Sigur ai observat că la orice reuniune de familie sau la petreceri, oamenii se strâng în bucătărie parcă atrași de un magnet al socializării :).

Bucătăria este locul de socializare

Cât de important este să avem o bucătărie care să strălucescă de curățenie? Foarte important. Ea trebuie să fie un loc sigur, curat și mereu proaspăt.

În orice bucătărie, tocătorul pentru carne și cel pentru legume trebuie să fie diferit. Și asta pentru a evita încrucișarea bacteriilor. Știu, în bucătăriile restaurantelor este o măsură impusă chiar și pentru tipurile de carne. Căci nu tai carne crudă de pui pe același tocător pe care ai tăiat mai devreme vită.

Revenind la bucătăria noastră de acasă, este nemaipomenit dacă ai eticheta tocătoarele în funcție de funcționalitate astfel încât oricine ar dori să te ajute să cunoască și diferenția ustensilele între ele. Sau, dacă îți este mai ușor, le poți cumpăra direct pe culori: roșu (carne roșie crudă), galben (carne alba crudă), verde (legume, fructe), albastru (alimente gătite), alb (lactate), bej (pește).

Dacă folosești tocătoare de lemn, ai grijă să le cureți bine înainte și după sau să le dezinfectezi periodic.

Hands up!

În luna de miere, în aeroport, pe vremea când cei mici erau doar în planurile noastre de proaspăt însurăței, am cunoscut o fetiță de prin America, tare drăgălașă. Se juca de zor un joc în care am intrat și noi – Hands up! Ne-a povestit cu nerăbdarea unui copil de vreo 3 ani cam cât de des își spală ea mâinile.

Ei bine, tot atât de des ar trebui să ne spălăm și noi mâinile când stăm în bucătărie. Înainte, în timpul și după prepararea unei rețete. Doar folosim ingrediente din categorii diferite. Mie cel mai practic mod mi se pare acela de a folosi un săpun lichid cu pompiță chiar și la bucătărie.

Blând cu mediul înconjurător

Blatul de bucătărie, plita sau cuptorul, chiuveta, suprafețele întregii încăperi au nevoie de o curățare eficientă, dar blândă cu mediul înconjurător. În fond, ceea ce prepari intră în contact cu toate acestea.

Eu am ales să folosesc produse bio, eco-friendly, certificate, netestate pe animale, din ingrediente care să nu se afle în baza de date ewg.org pe lista neagră. Am căutat ceva vreme și am tot testat, dar în final am găsit exact acele soluții potrivite principiilor mele.

Spațiul organizat salvează vieți

Fii un pic atentă în jur. Mai ales dacă îți petreci mare parte din timp în bucătărie. Îți sunt cărțile de rețete la îndemână? Borcanele cu ingrediente etichetate? Condimentele sunt încă fresh? Ustensilele sunt cele de care ai, cu adevărat, nevoie?

Am făcut o redecorare a propriei mele bucătării și am realizat că multe dintre obiectele de acolo erau nefolositoare. Ba chiar mă încurcau și le dădeam adesea de colo-colo. Am renunțat la ele fără să clipesc și simt că am aer să respir. Ceea ce îți doresc și ție să încerci.

Cu pași mărunți, dar siguri, te poți bucura de o bucătărie curată și cât mai funcțională, așa cum vă place vouă să o aveți.

Sursă foto: https://goo.gl/images/3c48oN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *