Publicat pe Lasă un comentariu

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Laptele matern este de departe cel mai bun aliment, sigur, mereu la îndemână și la temperatura optimă pentru bebelușul tău. Înainte de a puncta care sunt beneficiile alăptării atât pentru tine, cât și pentru puiul tău, te rog să citești cu atenție tabelul de mai jos în care am făcut o comparație între laptele matern și laptele formulă (laptele praf).

NUTRIENTLAPTE MATERNFORMULĂ DE LAPTEOBSERVAȚII



LIPIDE
• Nivelul se reglează automat în funcție de nevoile sugarului și de vârsta acestuia.
• Este bogat în colesterol.
• Se absoarbe aproape integral.
• Bogat în omega 3, substanță ce ajută dezvoltarea cerebrală.
• Bogat în lipază, enzima care procesează grăsimile.
• Nu se adaptează nevoilor sugarului.
• Nu conține colesterol.
• Nu se absoare integral.
• Nu conține acizi grași omega 3.
• Nu conține lipaze.
Lipidele sunt cele mai importante elemente nutritive ale laptelui matern; absența colesterolului și a acizilor grași omega 3 absolut vitali pentru dezvoltarea cerebrală și a corpului sugarului, pot predispune sugarul la vârsta adultă la boli cardiace și ale sistemului nervos central.
Substanțele conținute de laptele formulă și nedigerate de sugar provoacă un miros urât al scaunelor.

PROTEINE
• Ușor de digerat.
• Se absorb mult mai bine; la un nivel ridicat în laptele mamelor care au născut prematur.
• Lactoferina este prezentă fiind necesară sănătății intestinale.
• Bogat în componente proteice necesare dezvoltării creierului și corpului.
• Bogat în factori de creștere.
• Conține proteine care induc somnolența pentru mamă și copil.
• O digestie greoaie a cazeinei din laptele de vacă.
• Nu se absorbe complet, multe reziduri, rinichi mai solicitați.
• Nu conține lactoferină.
• Deficitar în proteine necesare dezvoltării creierului și corpului.
• Deficitar în factori de creștere.
• Nu conține proteine care induc somnolența pentru mamă și copil.

Sugarii nu sunt alergici la proteina laptelui matern.
CARBOHIDRAȚI• Bogat în lactoză.
• Bogat în ologozaharide care mențin sănătatea intestinală.
• Unele formule nu conțin lactoză.
• Deficitar în oligozaharide.
Lactoza este considerată un carbohidrat important pentru dezvoltarea cerebrală. Studiile arată o corespondență între cantitatea de lactoză din lapte și dimensiunea creierului la diverse specii de mamifere.
ELEMENTE DE IMUNITATE• Bogat în celule albe vii, milioane per masă.
• Bogat în imunoglobină.
• Nu conține celule albe vii sau orice altfel de celule.
• Alimentele moarte au un beneficiu mai mic imunologic.
Când mama este expusă germenilor, ea produce anticorpi pe care îi transferă sugarului prin intermediul laptelui.
VITAMINE ȘI
MINERALE
• Sunt mai bine absorbite, în special fier, zinc și calciu.
• Fierul este absorbit între 50-75%.
• Conține mult seleniu, un antioxidant extrem de important sănătății sugarului.
• Nu sunt atât de bine absorbite.
• Fierul este absorbit între 5-10%.
• Conține mai puțin seleniu.
Vitaminele și mineralele din laptele matern se bucură de o mai mare biodisponibilitate, printr-un procent mai mare absorbit. Pentru a compensa, în laptele formulă se adaugă cantități mai mari, ceea ce îl face mai greu de digerat.
ENZIME ȘI HORMONI• Bogat în enzime, cum ar fi lipaza și amilaza.
• Bogat în mulți hormoni: tiroidieni, prolactină, oxitocină și alți peste 15 hormoni.
• Gustul variază în funcție de dieta mamei.
• Procesarea omoară enzimele digestive.
• Procesarea omoară hormonii, care oricum nu sunt de origine umană.
• Are mereu același gust.
Enzimele digestive mențin sănătatea intestinală. Hormonii contribuie la echilibrul biochimic general și bunăstarea sugarului.
Ținând cont de aromele din dieta mamei, laptele matern formează gusturile sugarului față de alimentele consumate de familie.
COST• Aproximativ 2000 lei/an în mâncare pentru mamă.
• Aproximativ 4000 lei/an.
• Mai mult de 9000 lei/an pentru formulele hipoalergenice.
• Cost biberoane și alte accesorii.

Beneficiile alăptării pentru mamă

Ajută uterul să revină la forma inițială dinaintea sarcinii și previne hemoragiile postpartum
Alăptarea stimulează eliberarea oxitocinei. Cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”, oxitocina este responsabilă de contracțiile uterului și, implicit, de revenirea acestuia la dimensiunile dinaintea sarcinii. (Și nu numai.)

Previne apariția cancerului de sân și ovar și a instalării osteoporozei postmenopauză
Canalele galactofore se formează pe parcusul sarcinii când sânii încep să producă colostrul ca urmare a creșterii hormonilor specifici procesului. După naștere, însă, atașarea bebelușului la sân stimulează secreția de oxitocină în corpul mamei care va face ca laptele mamei să iasă din sâni.

Duce la pierderea surplusului de grăsime câștigat în timpul sarcinii și reduce riscul obezității pe termen lung
Alăptatul ajută la arderea caloriilor. Corelat este recomandat ca mama să se hidrateze cu minumum 40 ml de apă pe fiecare kg corp. Fără să faci exerciții fizice, alăptarea este cel mai bun mod de a pierde surplusul de greutate acumulat în sarcină.

Scade necesarul de insulină la mamele diabetice

Este comodă, laptele de mamă având mereu temperatura optimă de administrare
Alăptarea nu trebui să fie dureroasă. Acordă atenție atașării corecte la sân și află care sunt pozițiile corecte de alăptare.

Are rol în împlinirea feminității și dezvoltarea instinctelor materne

Creează o legătură strânsă cu copilul
Atașarea la sân este, pe lângă sarcina în sine, un miracol. Conexiunea strânsă cu bebelușul te va ajuta în dezvoltarea unei legături unice, pe viață.

Economie pentru familie
Cu toții știm că odată cu venirea pe lume a puiului apar și cheltuieli, unele incluse în bugetul la care ne-am gândit de la început, altele neprevăzute. Alăptarea are și un avantaj financiar care se resimte, în bine pentru bugetul familiei.

Beneficiile alăptării pentru copil

Copilul are atât de multe beneficii, încât, pentru el merită orice efort al nostru, de mame.

  • Asigură o creștere fizică și psihică echilibrată
  • Conține substanțe care facilitează funcționarea optimă a organismului copilului (sistem digestiv, renal, neurologic, vascular, inima)
  • Protejează copilul de infecții microbiene, virotice, micotice, reduce severitatea desfășurării lor și îi stimulează propria imunitate
  • Se digeră ușor, are temperatura optimă și este sigur
  • Reduce riscul enterocolitei ulcero-necrotică și a retinopatiei la prematuri
  • Reduce riscul diabetului zaharat de tip I si II (în cazul alăptării exclusive până la 6 luni cel puțin)
  • Previne apariția obezității infantile și malnutriția
  • Reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, bolilor intestinale cronice și a celor cardio-vasculare
  • Reduce riscul alergiei, a astmului bronșic și a anemiei
  • Reduce riscul morții subite
  • Asigură o dezvoltare cerebrală optimă cu IQ ridicat
  • Asigură o dezvoltare armonioasă a mușchilor feței, a dentiției și a vorbirii
  • Îl trece pe bebeluș prin gusturi și mirosuri diverse pregătindu-l pentru etapa de diversificare
  • Laptele matern are în compoziție și endorfine, motiv pentru care este considerat un anestezic, mai ales în cazul intervențiilor. Astfel, se recomandă alăptarea pe cât de mult posibil pentru că bebelușul se liniștește, iar durerea este redusă.
  • Creează o legătură puternică de atașament între mamă și copil (reduce tulburările emoționale și de adaptare, iar dependența de acum va fi transformată în independența viitorului adult care va ști să și ofere afecțiune așa cum a primit la rândul lui)

Personal, cred foarte mult în laptele matern și în beneficiile alăptării aduse sugarului, mamei, întregii familii și societății. Chiar și pentru cei mai sceptici, există numeroase cercetări care să ateste acest lucru.

Conform zicalei bunicii mele, “Fiecare cu a lui!”, completez “Fiecare cu a lui mamă și lapte”!

Prin natura muncii depuse, promovez alăptarea în mod activ și susținut mamele care alăptează mai bine de 6 ani. Știu că fac un lucru bun și care va ajuta foarte mulți copii, viitori adulți să aibă o viață mai bună cu o sănătate care va fi impregnată pozitiv de faptul că primul lor aliment a fost laptele matern.

Pornind de la aceste lucruri, munca mea merge mai departe, poate și mai îndrăzneață decât până acum, sperând și lucrând pentru a ajuta sugarii să primească lapte matern, fie că este al mamei lor, fie că este de la o mamă donator, atunci când alăptarea propriului copil nu este posibilă din motive de sănătate.

Rețeaua binelui se extinde și tot mai mulți oameni care se trezesc își intersectează drumurile pentru a readuce lucrurile mai aproape de natural, așa cum au fost demult și din păcate date uitării în ultimii ani.

Vă mulțumesc,

Eugenia Dobrescu
Consultant în lactație certificat IBCLC,
Tehnician nutriționist și fondatoarea site-ul Diversificare.ro

Surse bibliografice:

“Breastfeeding – a guide for medical profession”: Ruth A. Lawrence, Robert M. Lawrence
“Breastfeeding and Human Lactation, Third Edition”: Jan Riordan, EdD, RN, IBCLC, FAAN
“Dairy Goat Composition Source:” John C. Bruhn, FST, UC Davis
“Breastmilk is a novel source of stem cells with multilineage differentiation potential. Stem Cells”: Hassiotou F, Beltran A, Chetwynd E, Stuebe AM, Twigger AJ, Metzger P, Trengove N, Lai CT, Filgueira L, Blancafort P, Hartmann PE. 2012.
“Lactation and neonatal nutrition: defining and refining the critical questions. Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia.”: Neville et al.  2012
“Journal of Human Lactation” volume 29, no. 3, august 2013
“Lactational Programming of Infant Behavioral Phenotype. In: Primate Developmental Trajectories in Proximate and Ultimate Perspectives”: Clancy KB, Hinde K, Rutherford JN 2013
“Differences of Cow and Goat Milk”: G. F. W. Haenlein Ph.D, R. Caccese

http://www.dairyforall.com/
http://kellymom.com/
http://www.nbci.ca/
http://www.breastfeedinginc.ca/
http://en.wikipedia.org/
http://www.infantnutritioncouncil.com/
http://www.livestrong.com
http://www.askdrsears.com/
http://www.breastfeeding-mom.com/
http://www.parentingscience.com/

Sursă foto: https://goo.gl/images/4YmtQZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *