Publicat pe 24 comentarii

Listă consultanți în lactație certificați internațional – IBCLC

Consultanți IBCLC în alăptare

Știai că în România doar 12,6% copii sunt alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni, potrivit studiului realizat de UNIFEF în 2011? Din păcate, ne aflăm la coada clasamentului european, în țările nordice acestă rată ridicându-se și la 94%.

Aceste statistici de peste 90% au rolul de a motiva! Pentru că alăptarea exclusivă aduce cu sine beneficii multiple atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău!

Dacă ai nevoie de sprijin în alăptare, trebuie să știi că poți apela cu încredere la consilieri în lactație instruiți și certificați la nivel internațional (International Board Certified Lactation Consultant). În cazul în care în orașul tău nu există un astfel de specialist, poți lua legătura fie cu consilier LLL (La Leche League) fie cu un consilier perinatal sau moașă.

Consultant în lactație certificat internațional – IBCLC

Consultanții IBCLC sunt acreditați internațional și sunt extrem de bine pregătiți în domeniul alăptării și lactației acționând conform unui ghid de bune practici (Scope Practice) și în baza unui Cod de etică după care își ghidează activitatea.

Aceștia au pregătirea medicală specializată să evalueze și să ofere cele mai bune sfaturi pentru rezolvarea problemelor ce țin procesul alăptării.

Procesul de certificare IBCLC este unul complex și riguros. Implică parcurgerea multor pași:

 • să aibă studii medicale sau să practice o meserie în domeniul medical, fie să fi absolvit o serie de cursuri bine definite (meseriile recunoscute IBCLC sunt: stomatolog, nutriționist, dietetician, moașă, asistentă, terapeut ocupațional, farmacist, kinetoterapeut, fizioterapeut, medic, logoped/specialist tulburări de limbaj)
 • să urmeze un curs de 90 de ore de educație în lactație care urmează o curiculă vastă de subiecte (dezvoltarea și nutriția mamei și a copilului, fiziologie și endocrinologie, patologia mamei și a copilului, farmacologie și toxicologie, psihologie, sociologie și antropologie, tehnici de alăptare, competențe clinice despre echipament și tehnologie, educație și comunicare, probleme de etică și domeniul legal, documentare, sănătate publică)
 • să efectueze cel puțin 1.000 de ore de practică clinică în lactație (o practică supervizată de un consultant certificat IBCLC în cadrul unei organizații sau instituții recunoscute IBLCE. Lista poate fi consultată aici. În România, dacă nu ai o meserie recunoscută IBCLC, poți face voluntariat într-un spital de pediatrie, maternitate sau cabinet medical)

Obținerea diplomei se face în urma susținerii unui examen internațional foarte dificil care se organizează o singură dată pe an, simultan în aproape 100 de țări. (Examenul durează aproximativ 5 ore și se derulează în două sesiuni – subiecte cu și fără imagini; testul cuprinde 175 de întrebări, peste jumătate dintre ele sunt cele cu imagini. Rezultatul examenului este interpretat prin analize amănunțite și poate dura câteva luni.)

Toate aceste eforturi sunt făcute, însă, din dorința de a fi aproape de tinerele mame care își doresc să alăpteze pentru că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluși. Le asigură o dezvoltare și o creștere armonioasă și, în multe cazuri, salvează vieți.

Listă consultanți IBCLC din România:

Alba-Iulia:
Terezia Sicoe

Arad
Octavia Raica

Bistrița
Monica Ungur

Brașov:
Miriam Comăniciu
Mihaela Drilea
Giorgia Ilioiu
Ana Mihai
Andreea Ola
Anda Dorina Talabă

București:
Alina Adochiței-Neacșu
Iulia Balint-Boia
Raluca Bradea
Alina Dinu
Eugenia Dobrescu – consultant IBCLC și consultant nutriționist – 021ALĂPTEZ (021.252.78.39), fondator Diversificare.ro și Mamagazin.ro
Claudia Dobocan
Ecaterina Duțulescu
Simona Ivanciu
Eugenia-Ramona Gujan-Bunescu
Loredana Gafu
Roxana Hristianovici
Sorana Mureșan
Smaranda Nay
Iulia Niță
Mihaela Niță
Liliana Pîrlea
Adina Păun
Mara Popescu
Tatiana Șerban
Livia Sorohan
Mihaela Timofte
Livia Toboșaru
Ilinca Tudose-Tranulis
Ramona Pirtea

Cluj:
Narcisa Câmpean
Teodora Cătinaș
Bianca Chetan
Dorina Coroi
Andreea Fersigan
Ioana Măguran
Marta Mureșan
Cosmina Vlad

Constanța:
Liliana Banioti
Adina Popov

Craiova:
Cristina Koriche

Focșani:
Claudia Ștefan

Iași:
Anca Raluca Baban
Ioana Precupan
Alina Suman

Odorheiu Secuiesc:
Timea Bodoni

Oradea:
Bianca Mihaela Chirea

Ploiești:
Silvia Moise
Ioana Panait

Rădăuți:
Mihaela Cujba

Satu-Mare:
Roxana Varga

Sibiu:
Ștefania Samargitean

Suceava:
Andreea Luiza Andrieș

Târgu-Mureș:
Adina Iancu

Târgoviște:
Daniela Toma

Timișoara:
Bianca Arșovan
Adina Brănici
Silvia Nicoară
Teodora Vicol-Caragea

Alți consultanți certificați IBCLC din România:
Livia Bratu
Andreea Grigore
Alina Doroftei
Alina Iordache
Andreea Prunache
Ioana Toma
Maria Vitos

Surse:
http://iblce.org/resources/iblce-registry/

Sursă foto:
http://balancedbreastfeeding.com/how-to-find-a-quality-lactation-consultant/

24 de comentarii la „Listă consultanți în lactație certificați internațional – IBCLC

 1. Am avut norocul să dau la nevoie de 3 dintre minunatele doamne din lista de mai sus. Dacă mă întrebați pe mine, și cred cred că și pe multe alte mame, lista aia ar trebui să se numească “Lista doamnelor extrem de drăguțe”. Încurajez toate mamele care întâmpină dificultăți în alăptare să le dea un semn. Suntem tare norocoase că existați!

  1. Ne bucurăm tare mult că am putut fi de ajutor cu această listă. O considerăm extrem de utilă și ne dorim să ajungă la cât mai multe mame. În momente dificile, este bine să știi cui să ceri ajutor. Și, da, sunt extrem de drăguțe toate! :) Multumim pentru feedback-ul împărtășit!

 2. Bună! Va rog frumos dacă ma puteti ajuta cu un răspuns. Adezivele dentare gen corega kukident protefix sunt compatibile cu alaptarea!? Va mulțumesc

  1. Buna, Paula. Adezivii de acest tip sunt siguri în alăptare pentru că nu au substanțe active care să treacă în lapte. Mult succes!

 3. Bună ziua! Sunt o mămică hipertensivă,care alăptează. Medicul cardiolog mi- a prescris dopegyt, medicament pe care l am luat si pe perioada sarcinii. Credeți că este ok? Afectează copilul?

  1. Bună ziua,

   Mulțumim pentru mesaj. Dopegyt și implicit substanța activă din compoziție, și anume metildopa nu crează probleme bebelușului pe perioada alăptării. Aici, vă oferim un link de referință în ceea ce privește impactul diverselor medicamente pe perioada sarcinii și a alăptării: https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~YtK8bX:1. Pentru detalii suplimentare, mă puteți contacta în privat, pe adresa [email protected].

   Cu stimă,
   Eugenia Dobrescu
   Consultant în lactație certificat internațional IBCLC

 4. Bună ziua!
  Imi puteți recomanda va rog un consultant in alaptare din Iasi?
  Mulțumesc frumos!

  1. Bună ziua, o puteți căuta pe Anca-Raluca Baban care este consultant IBCLC la Iași. Mult succes și alăptare frumoasă!

  2. Buna ziua

   imi puteti recomanda un consultant alaptare din PITESTI?

   Multumesc !

 5. Buna ziua! Am un bebe de 7 luni,papa san si diversificare. Numai că de vreo 3 luni imi mănâncă numai dintr-un san. Pe celălat nu-l vrea deloc iar laptele din el e sărat. Cum fac să devină normal? Am un san mai mare cu lapte bun si unul mic cu lapte sărat. Va multumesc pt intelegere și o zi buna!

  1. Bună ziua, pentru că situația dumneavoastră este un caz particular, vă recomandăm să luați legătura cu unul dintre consultanții din lista de mai sus. Este cert faptul că trebuie să vă vadă un specialist pentru a identifica soluțiile optime. Așadar, în funcție de orașul în care sunteți, alegeți un consultant în alăptare. Mult succes și încredere că veți reuși!

 6. Buna ziua, am luat o pastila de rantitdina la cate ore dupa pot sa repun bebele la san? Multumesc.

  1. Bună ziua,

   Substanța activă dintr-o pastilă de ranitidină are un risc foarte scăzut de a afecta bebelușul în timpul alăptării.
   Aici puteți descoperi mai multe informații: http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ranitidine/product/

 7. Buna ziua. Am luat lactostop 7 zile pentru oprirea laptelui. Dupa 2 zile de la tratament sanii s au umplut cu lapte si se impietrisera. M am muls. (Am alaptat fetița 1 an si 7 luni.) Încă nu s a oprit laptele. Sânii sunt durerosi și s au format noduli mici la unul din sani. Medicul de familie mi a spus sa nu ma mulg.

  1. Bună ziua, cel mai potrivit ar fi sfatul unui consultant în alăptare IBCLC. Pomparea stimulează în continuare secreția de lapte. Regăsiți lista consultanților certificați aici https://www.mamagazin.ro/blog/lista-consultanti-lactatie-certificati-ibclc/. Toate cele bune!

 8. Buna seara !Bebe aproape 3 luni, de 4 zile agitat, primele 2 zile a vrut la san non-stop. De atunci ma doar mameloanele foarte tare cand il atașez la san, cel puțin primele secunde este groaznic,dupa este mai ok. Sanul stâng este mai ok decat dreptul. Multumesc!

  1. Bună ziua, identificăm din mesaj o posibilă atașare defectuoasă a bebelușului la sân sau poate un fren sublingual restrictiv la copil. Cel mai indicat este să apelați la o consultație cu un IBCLC. Aici https://www.mamagazin.ro/blog/lista-consultanti-lactatie-certificati-ibclc/ aveți lista consulatanților în functie de orașul/zona în care locuiți. Vă doresc mult succes în alăptare și o dezvoltare armonioasă!

 9. Buna ziua , am o infectie dentara destul de puternica , am trecut prin 2 extractii și 3 incizii , Doctorul Stomatolog mi-a recomandat Augumentin și Agocalmin pana îmi trece infecția …. va rog sa îmi Spune-ți dacă afectează copilul alăptat , sunt disperata iar in zona mea nu e nici un Specialist in Lactație pentru a-mi Răspunde la întrebări . Multumesc mult !

  1. Bună ziua, dacă augmentinul este compatibil cu alăptarea, algocalminul, însă, nu. Iată informația de pe prospect: “Alăptarea trebuie evitată în timpul administrării Algocalmin şi timp de 48 ore după aceea, deoarece metaboliţii medicamentului se elimină în laptele matern(…)”. Așadar, algocalminul poate fi înlocuit, dar pentru asta vă recomandăm să discutați cu medicul stomatolog pentru a vă oferi tratament potrivit. După inetervenții, este indicat să vă pompați și să aruncați lăpticul, urmând apoi să alăptați normal. Mult succes!

 10. Buna ziua! Dacă iau egilok in sarcină pot alapta dupa naștere?Mentionez ca iau o jumătate de egilok de concentrație 50.Va multumesc.

 11. Bună ziua. Am un bebe de 2 luni născut prin cezariana. Am reușit sa îl alăptez doar la San după o săptămână de la naștere. Pana acum 5 zile nu a avut nici o problema. A mâncat bine.De 5 zile refuza sa mai mănânce. Plange ft tare când o pun la San. Uneori reușesc sa o alăptez, dar asta după ce ma chinui uneori și 2 ore alteori ma mulg și ii dau cu biberon. Sânul este mare și atașarea a fost un pic cam grea la început. În prima luna a luat 900 g iar în cea de a doua doar 700 g. Dupa ce mănâncă doarme ft bine. Uneori o trezesc eu la 5 ore. Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutați.
  Mulțumesc

 12. Buna ziua, am un bebe de 5 luni, alaptat exclusiv la san 4 luni,..
  Usor usor a inceput sa scada lactatia si mameleoanele sa devina dureroase..si vreau sa alaptez exclusiv la san dar nu stiu cum sa mai stimulez sa vina laptele.
  Consultant in lactatie in Petrosani nu este. Imi puteti da un sfat? Va multumesc

  1. Bună ziua,

   Cea mai eficientă metodă de stimulare a lactației este chiar atașarea bebelușului la sân. Însă, dacă mameloanele sunt dureroase, e nevoie să identificați și să eliminați/reduceți sursa durerii și totodată să începeți să folosiți o pompă electrică dublă eficientă pentru a stimula producția de lapte.
   Vă puteți ajuta și de suplimente de stimulare a lactației, însă ele, singure, nu vor da rezultate.
   Golirea frecventă și eficientă a sânilor este cheia în creșterea cantității de lapte produsă.
   Vă recomandăm să studiați posibilitatea de închirierea a pompei Ameda Finesse: https://www.mamagazin.ro/cumpara/inchiriere-pompa-de-san-ameda/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *