Publicat pe Lasă un comentariu

Alaptarea in primele zile de viata ale bebelusului

As vrea sa lamurim de la inceput un lucru: Fiecare mama are lapte necesar bebelusului ei inca din prima zi de viata, indiferent de modul prin care a nascut ☺
Indiferent de modul in care a nascut ?! Da, chiar si mamele care au nascut prin cezariana pot sa isi alapteze bebelusul cu succes, inca de la inceput. (Eugenia este un exemplu in acest sens)

Explicatia consta in faptul ca organismul mamei stie ca sarcina s-a incheiat in momentul in care placenta a parasit corpul mamei. In lipsa hormonilor placentari, prolactina este eliberata pentru a stimula secretia lactata.
Astfel, atat dupa o nastere naturala cu un travaliu de o durata considerabila, cat si in urma unei operatii de cezariana (indiferent daca s-a produs inainte ca travaliul sa se fi declansat sau dupa), fiecare mama ii poate oferi bebelusului ei hrana ideala, special conceputa pentru el: laptele matern.

Desigur, in cazul unei nasteri prin cezariana, mama va avea nevoie ca cineva din personalul medical sau din familie sa o ajute, sa-i pozitioneze copilul la san si sa o sprijine pe durata fiecarei alaptari din perioada post-operatorie, pana cand ea se va simti in putere sa se descurce singura.

Insa atat la o nastere naturala, cat si la una prin cezariana, unul dintre factorii cei mai importanti in initierea alaptarii este momentul in care bebelusul este pus pentru prima data la san. Si acest lucru este cel mai indicat sa se intample in primele 2 ore de viata. Atunci reflexul de supt este cel mai puternic, atunci bebelusul se va atasa corect la san si va suge in mod viguros colostrul.

Nevoile bebelusului de hrana sunt direct proportionale cu dimensiunea stomacului sau. Pentru o putere vizuala mai mare, va prezentam instrumentul de instruire in alaptare de la AmedaBelly Balls:
Belly Balls AmedaLa nastere, un stomacel are dimensiunea unui ou de prepelita si se umple din 5-7 ml de lapte.
In ziua a treia, dimensiunea stomacului de bebelus creste pana la aceea a unei mingi de ping-pong – 22-27 ml.
Abia din ziua a zecea de viata, un bebelus alaptat la cerere va ajunge sa aiba un stomac de dimensiunea unui ou mare de gaina – adica intre 60 si 81 ml.

Vizualizand marimea unui stomac de nou nascut in zilele 1, 3 si 10 de viata, putem sa intelegem mai usor de ce colostrul se secreta in cantitate atat de mica. Colostrul este acel lapte foarte concentrat (de consistenta unui sirop sau a mierii) pe care il are mama in sani inca din saptamana 20 de sarcina si pana aproximativ in ziua 3 postpartum.

Sanii unor mame pot curge inca din timpul sarcinii, ai altora nu vor curge nici in primele 2-3 zile dupa nastere, insa colostrul este acolo, in sani, asteptandu-l pe bebe. Astfel se explica si de ce mamele care nasc prematur pot sa-si alapteze copiii.

Dar ideea de baza pe care doresc sa o transmit si sa ramana in mintea fiecarei mame care citeste acest articol este ca are capacitatea sa isi hraneasca puiul la san. Tot ce are de facut este sa il asculte, sa ii inteleaga nevoia de hrana si apropiere si sa il puna la san atunci cand cere.
Tinand cont de aceste lucruri si cu un suport real de consiliere in alaptare, alaptarea va fi un proces placut si firesc pentru ambii protagonisti. Sau pentru cei trei protagonisti! ☺ Pentru ca suntem atat de minunat creati, ca organismul unei mame poate la fel de bine satisface nevoile de hrana pentru gemeni. Si cu putin efort, chiar si pentru tripleti ! ☺

Ramona Boroianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *