Publicat pe Lasă un comentariu

Alaptarea in locuri publice

Alaptarea este un proces absolut natural si orice mama ar putea sa se simta confortabil sa isi ridice discret bluza si sa-si alapteze bebelusul oricunde ar fi. Insa, traim intr-o societate in care acest lucru nu este atat de usor de facut si de acceptat. In tara noastra, sanii sunt inca vazuti ca niste obiecte sexuale. De aceea, nu este absolut nicio problema sa vedem sani expusi pe plaja, insa vedem destui oameni dezgustati de-a dreptul, la vederea mamelor care alapteaza in parc sau pe o banca intr-un mall.

Generatiile trecute si-au hranit, majoritar, copiii cu biberonul, ceea ce a dus la o expunere foarte mica a mamelor in timpul procesului de alaptare. Asta este unul dintre motivele care socheaza la nivel de valori si supara multi oameni. Cred cu tarie ca unul dintre modurile prin care putem schimba asta este ca mamele sa alapteze deschis, confortabil si discret, astfel incat oamenii, dar in special copiii sa vada ca alaptarea este normala.

Cu cat numarul mamelor care alapteaza creste, lucrurile se vor schimba.
Mi-am alaptat copiii oriunde, in parc, in vacante sau in supermarketuri purtandu-i pe princhidei in sling, wrap sau Manduca, in spatiile special amenajate din aeroporturi, in restaurante, la terase, la intalnirile LLL.
De multe ori m-am oprit langa mame pe care le-am vazut alaptand in public pentru a le felicita pentru lucrul minunat pe care il fac pentru copilul lor, pentru ele si pentru noi toti ceilalti. Unele dintre ele au parut deranjate initial ca ma apropii de ele, crezand probabil ca le voi critica sau le voi vorbi urat, insa s-au relaxat imediat ce au auzit urarile de bine si multumirile.
Cred ca mamele de azi sunt un fel de pionieri care usureaza lucrurile pentru generatiile urmatoare (copii nostri, copiii copiilor nostri etc.) pentru a alapta in general si pentru a alapta in public in special. Iata cateva idei care sa va ajute sa alaptati cat mai discret, oricunde ati fi:

  • Pastrati o atitudine pozitiva. Amintiti-va ca aveti tot dreptul de a va hrani bebelsului atunci cand acestuia ii este foame. Nu este vorba de dreptul de a alapta in locuri publice, este vorba de dreptul copilului vostru de a fi la sanul mamei atunci cand are nevoie – indiferent ca ii este foame, este obosit, bolnav, speriat sau orice alt motiv.
  • Gasiti-va un loc confortabil, fie ca este vorba de o banca sau un locsor dupa cateva rafturi cu haine. Creati-va propria “zona de intimitate”. Daca sunteti cu o alta persoana, rugati-o sa se pozitioneze fata de voi astfel incat sa va ofere si mai multa intimitate.
  • Imbracati-va cu haine special destinate alaptarii sau formate din 2 piese. Atunci cand va ridicati bluza ca sa alaptati, materialul va va acoperi partea de sus a sanului si bebelusul va acoperi restul corpului. Acum exista numeroase modele de haine de alaptat, la fel de frumoase ca si cele “normale”.
  • Fiti atente la primele semne de foame ale bebelusului. Un bebelus care plange tare va atrage cu siguranta atentia. Toti oamenii din jur se vor uita incruntati la voi pana cand bebelusul nu se va opri din plans. Incercati mai bine sa gasiti un loc in care sa alaptati imediat ce incepe sa se nelinisteasca, decat sa asteptati pana cand plange.
  • Puteti exersa alaptarea discreta in fata unei oglinzi sau a partenerului. Credeti-ma ca va va spune daca se vede ceva, pentru ca nici el, ca si voi nu-si doreste ca orice strain sa va vada sanii ☺
  • Alaptarea unui bebelus in locuri publice e mai usoara decat alaptarea unui tanar jucaus. Cu copiii mai mari puteti seta impreuna niste limite si puteti negocia. Toodlerii pot invata sa nu va ridice bluza sau sa nu se joace cu celalalt san in timp ce-i alaptati, la fel cum pot invata ca pot astepta pana cand vor putea fi pusi la san. Daca le spuneti “Poti sa sugi sau sa te joci cu titi cand ajungem in masina, nu chiar acum” este absolut OK daca sunteti la coada de la supermarket. Toddlerii nu sunt fericiti cand li se pun limite, dar este important sa fiti ferme si blande, asta daca nu vreti sa alaptati la insistente si trebuie sa va ridicati bluza in cele mai stanjenitoare locuri doar pentru ca asa vrea cel mic.
  • Cand mergeti la cumparaturi, fie alaptati in masina inainte de a purcede cu caruciorul printre rafturi, fie luati-va un instrument de purtat care sa permita alaptarea. Eu va recomand Manduca, pentru ca mi-a fost de mare folos in astfel de momente. Daca mergeti in mall-uri cautati zonele special amenajate si destinate alaptarii.
  • Cand mergeti la plaja, puteti folosi un prosop ca sa fiti mai discrete sau puteti sa va cumparati un costum de baie special creat pentru mamele care alapteaza. Daca va ganditi ca nu le veti mai folosi si dupa ce nu veti mai alapta, nu este chiar asa, pentru ca design-ul nu e cu mai nimic diferit de cel al costumelor de baie standard.

Orice metoda veti alege pentru a va alapta bebelusul in locuri publice, simtiti-va confortabil, astfel incat sa va bucurati impreuna cu bebelusul vostru de aceasta experienta.

Si nu uitati: nu este vorba de dreptul de a alapta in public, este vorba de dreptul copilului vostru de a manca.

 

Sursă foto: http://flic.kr/p/6N339Y

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *