Publicat pe Lasă un comentariu

Rolul taților în procesul alăptării

Un articol pentru tați și mame!

Observ în fiecare zi tătici care se implică activ în creșterea copiilor. Sunt convinsă că mulți dintre ei participă la toate activitățile desfășurate încă de la naștere. Mă bucură enorm această schimbare în bine ce devine de la zi la zi tot mai vizibilă.
Și atunci întreb: “Cine ne influențează cel mai mult atunci când pășim pline de entuziasm în această lume a mămicilor?” Ei bine, partenerul de viață!

Cu siguranță că influența există și din partea cadrelor medicale sau din partea societății în care trăim. Să nu uitam și de ceilalți membri ai familiei (mama – care ne spune ca și ea a crescut X copiii; bunica – și ea bucuroasă de strănepoți, care ne ajută cu diverse “leacuri bătrânești”; mătușa – care își aduce aminte și parcă retrăiește momentele în care a devenit și ea mama, etc. ) sau de prietene – care au devenit mame. Fiecare dintre ele au avut experiențe diferite pe care vor să ni le împărtășească în dorința de a ne ajuta.
Dar cel care este acolo cu noi tot timpul, în majoritatea cazurilor, este tatăl copilului nostru. El vede și simte toate trăirile noastre și ceea ce face sau spune ne va influența categoric.

Așadar, dragi mămici dornice de atingerea fericirii absolute alăptând oriunde, oricând și oricum :) este bine ca înainte de naștere să discutați cu partenerul de viață și să stabiliți ÎMPREUNĂ drumul pe care doriți să mergeți.

Dacă este cazul, argumentați! Aveți cu ce ☺ Noi vă ajutăm cu câteva idei:

  • laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebeluș
  • îl poți oferi oricând la temperatura potrivită fără nici un efort – adio probleme de genul: încălzirea apei – cât trebuie să fie de caldă, sterilizarea biberoanelor, etc.
  • îl ai cu tine la pachet oriunde ai merge fără să pregătești bagaje speciale :)
  • bebelușul face toată treaba și după masa nu ai nici vase de spălat :) ce poate fi mai simplu?
  • împreună veți putea oferi bebelușului ceea ce este natural și firesc să primească de la mama lui – laptele matern!

Pentru încurajare oferim tăticilor câteva sfaturi, astfel încât să îi ajutăm să influențeze procesul alăptării într-un mod pozitiv!

Ce lucruri poți face ca să fii un tată adevărat?
Oferă suport emoțional. Participă și susținemama în timpul alăptării – astfel va simți că nu este singură și se va simți mai puternică; încurajeaz-o! (“Vom reuși!” “Vei alăpta fericită mult timp!” “Vom trece și peste asta!” “Sunt alături de tine!”) . Vei rămâne surprins când vei realiza cât de mult contează. Susține-o și în fața celorlalți – fii alături de ea când apar persoane care prin diverse argumente ar putea pune la îndoială buna desfășurare a procesului alăptării.

Oferă ajutor casnic. Spală vasele, astfel încât mama să nu se gândească la ele știindu-le acolo așteptând. Pregătește ceva rapid de mâncare sau dacă nu te descurci, vorbește cu cineva să te ajute în acest sens – ea va uita să se hrănească echilibrat. Schimbă scutecul bebelușului – te va ajuta și pe tine să construiești o relație cu copilul vostru. Participă activ la tabieturile de “noapte bună!” – masaj, baie, adormire – astfel bebelușul va dormi liniștit, știind că amândoi sunteți acolo să îl ocrotiți.

Informează-te astfel încât să știi ce este și cum arată o pompă de sân, un mamelon de silicon, lanolina sau o pernă de alăptat – vei vedea singur cât de apreciat vei fi pentru asta.

Bucură-te împreună cu soția ta de aceste momente – sunt unice! Cu siguranță îți vei aminti de ele și la bătrânețe :)

Ce lucruri NU îți recomandăm să faci:
NU o încuraja să renunțe la alăptat atunci când vă aflați într-un moment dificil! Cu siguranță cu puțin ajutor din partea unei persoane care poate oferi consiliere în alăptare, veți reuși să depășiți momentul de criză. Da, vor exista și astfel de momente și este bine să o încurajezi să ceară ajutor! Orice situație grea din perioada alăptării are cel puțin o soluție!

NU compara cazul vostru cu cel al altor părinți. Fiecare mamă este unică! Fiecare bebeluș este unic! Fiecare proces de alăptare se desfășoară într-un mod unic!

NU descuraja mama atunci când este necesar să alăpteze în public! Este dreptul bebelușului să mănânce ORICÂND și ORIUNDE, așa cum și voi luați masa în oraș, de exemplu. ☺

Un ultim aspect, dar la fel de important: pe langă hrană, bebelușul vostru are nevoie în permanență de multă dragoste necondiționată, liniște și armonie în atmosfera de acasă, siguranță. Doar împreună veți reuși să îl ajutați să se dezvolte în echilibru fizic, emoțional și psihic.

Sursă foto: http://flic.kr/p/7Uwdid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *