Publicat pe Lasă un comentariu

Avantajele unui sistem de purtare ergonomic!

Sisteme de purtare din toate timpurile

După 9 luni de sarcină, cu siguranță v-ați obișnuit împreună și vreți să rămâneți conectați. Cel mai practic și util mod este acela de a-ți purta bebelușul peste tot, într-un sistem de purtare. Și cel mai important, într-un sistem de purtare ergonomic!

De ce să optezi pentru un sistem de purtare?

Pentru că aveți, amândoi, numeroase beneficii. Dar cel mai important, pentru că un sistem de purtare îți poate face viața mai ușoară.

Purtarea bebelușului a reprezentat o etapă esențială în multe culturi, de-a lungul vremii. Încă din cele mai vechi timpuri, purtatul bebelușului era cel mai natural și practic mod de a fi aproape de cel mic în timp ce îți faci treaba.

Ilustrări vechi din multe colțuri ale lumii atestă popularitatea folosirii sistemelor de purtare:

Sistem de purtare în Bosnia
Sistem de purtare în Bosnia
Sistem purtare (nu știm unde)
Sistem purtare (nu știm unde)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 motive să alegi un sistem de purtare!

1. Nou-născuții au nevoie de susținere și contact fizic cu mama
2. Mama are mâinile libere și poate face alte activități fără disconfort (greutatea este distribuită corect)
3. Poziția ridicată este recomandată bebelușilor cu reflux
4. Recomandat pentru prevenirea displaziei de șold
5. Bebelușii cu colici se liniștesc mult mai repede dacă sunt purtați
6. Asigură mobilitate, deci confort, bebelușului
7. Mamele se pot deplasa cu ușurință în orice loc, fie el și aglomerat
8. Poate fi alăptat fără probleme direct în sistemul de purtare
9. Odată ce crește, bebelușul descoperă lumea înconjurătoare
10. Există sisteme de purtare și pentru toddler pentru că, da, și ei vor uneori să fie cărați

Care este cel mai bun sistem de purtare?

Unul ergonomic, clar!

Ce tip de sistem, depinde doar de tine și de răspunsul la câteva întrebări: Ce așteptări ai? Cine va purta copilul? Cât de des îl vei folosi? Ce vârstă are copilul? Ce preferințe ai, în general?

De multe ori, mămicile preferă să aibe 2 tipuri de sisteme de purtare – unul pentru deplasări rapide, pentru nou-născuți, altul pentru deplasări lungi, mai confortabil. Unele sisteme sunt mai potrivite pentru nou-născuți (dacă au inserturi speciale), altele pentru copii mai mari sau chiar toddleri.

Dacă apar dificultăți, nu te descuraja! Este firesc ca unii bebeluși să fie temători. Pentru a-ți ușura munca, ai grijă ca la prima experiență cu sistemul de purtare bebe să fie hrănit, odihnit, relaxat. Îndată ce se va simți în siguranță, aproape de tine, cu contact vizual direct, va ști că-i va fi bine.

Ce sisteme de purtare există?

Wrap-uri: Wrap-urile sunt de două feluri – elastice sau țesute. Prima variantă este utilă în cazul nou-născuților și până spre 9 kg ale bebelușului având un material elastic. Cea de-a doua variantă, din bumbac rezistent, poate fi purtată de la 4 luni până la 20 de kg. Bebelușii sunt purtați în față, în spate și câteodată, lateral, pe șold. Greutatea bebelușului este distribuită uniform pe spatele și umerii mamei. Necesită o perioadă de acomodare pentru a învăța să-l folosești.

Avantaje wrap

Soft Structured Carriers: SSC-urile sunt folosite pentru bebeluși de la 6 luni și sunt foarte stabile. Au centura de la brâul mamei și bretelele de umăr reglabile în funcție de necesitate. Copilul poate fi purtat în față, în spate sau pe șold. Greutatea este distribuită corect și asigură astfel confort maxim pentru părinte, dar și pentru bebeluș. Există și SSC-uri care conțin insert special pentru nou-născuți și pot fi folosite astfel din prima zi de viață a bebelușului. Asigură o poziție ergonomică pentru copil și o dezvoltare armonioasă.

 

Avantaje SSC

Sling-uri (cu inel sau fixe): cele cu inel sunt folosite de la naștere până spre 15 kg (maxim), iar cele fixe de la 4 luni încolo. Materialul este unul blând (de regulă bumbac organic) care asigură confort nou-născuților. Fixarea este rapidă, poate chiar sistemul de purtare cel mai ușor de folosit. Singurul dezavantaj este acela că toată greutatea este distribuită pe un singur umăr. De aceea, se recomandă folosirea sling-ului alternativ. Bebelușul poate fi purtat în sling în față sau pe șold (cel cu inel) și pe șold sau pe burtica mamei (cel fix). Cel fix, are însă dezavantajul de a fi mărime unică. Astfel, dacă purtători sunt și mama și tatăl, atunci veți avea nevoie de două dimensiuni. Dacă ai probleme cu coloana, nu este recomandat. În cazul ăsta, folosește mai degraba un wrap.

Avantaje sling

Mei Tai: Este o combinație între lejeritatea materialului unui wrap și confortul și stabilitatea unui sistem SSC. Greutatea este distribuită pe ambii umeri, copilul putând fi purtat de la 4-6 luni încolo. Se leagă la final, după ce copilul este poziționat în sistem. Pozițiile de purtare pot fi în față, spate sau lateral.

În toate sistemele de purtare ergonomice, bebelușul poate fi alăptat. Acesta cred că este cel mai tare avantaj posibil. Accesoriile compatibile cu sistemele de purtare sunt și ele nemaipomenite: există cover-uri care protejează de ploaie sau vânt, cele groase, de iarnă, țin de cald și protejează de ninsoare, protecții de bretele și multe altele.

Ce contează în alegerea sistemului de purtare?

  1. O poziție ergonomică pentru bebeluș – pentru o dezvoltare normală a coloanei vertebrale și a șoldurilor, bebelușul trebuie să aibă o poziție “M”. Este vorba de poziția “broscuță”, cu genunchii ridicați față de șezut. Astfel, greutatea corpului va fi preluată de picioare și nu de coloana vertebrală și nici de zona inghinală, încă în dezvoltare. Coloana lui va semăna cu litera “C”. Este, de altfel, o poziție naturală, fiziologică.
  2. O purtare confortabilă pentru mamă – mama sau oricare ar fi purtătorul nu simte, într-un sistem de purtare ergonomic, niciun disconfort. Greutatea este distribuită corect și, mai mult decât atât, poziția este ideală pentru alăptat (mai puțin pentru copiii poziționați cu fața la public sau cei care sunt purtați în spate, evident).
  3. Un sistem de purtare care are certificare – există sisteme de purtare contrafăcute, ca multe alte produse de toate tipurile. Pentru a fi siguri că folosim un sistem de purtare corect, trebuie să urmărim ca pe etichetă să existe o certificare privind calitatea și siguranța folosirii acestuia. Apoi, mai contează și materialul din care este făcut. Un material sigur este bumbacul organic certificat GOTS.

Este purtarea bebelușului sigură?

Da, dar trebuie respectate câteva reguli. Odată stăpânite, îți vor intra în reflex și vor fi doar o joacă pentru amândoi:
1. Bebelușii până în 4 luni trebuie să poată respira fără dificultate;
2. Capul bebelușului trebuie să fie descoperit, susținut de intrument și orientat cu fața spre tine (dacă este purtat în față);
3. Bebelușul trebuie să stea confortabil, exact așa cum ar sta în brațele tale;
4. Poziția corectă și ergonomică este cea în forma de “M” sau “broscuță”. Un nou-născut va sta cu piciorușele adunate, însă, odată ce va crește, genunchii trebuie să fie mai ridicați decât șezutul;

Ne-am informat pentru voi pentru că ne dorim să vedem cât mai mulți copii purtați. Noi i-am purtat pe ai noștri și ne-am bucurat din plin cu toții de plimbări zilnice, dar și de vacanțe.

Surse:
http://www.becomingmamas.com/babywearing/
http://babywearinginternational.org/what-is-babywearing/safety/
http://kellymom.com/parenting/parenting-faq/sling/#advantages
https://sarahockwell-smith.com/2013/01/01/how-to-choose-the-right-sling-or-carrier-for-you-and-your-baby/
http://ralucaloteanu.ro/2016/07/14/ghid-babywearing-purtarea-bebelusilor/
http://alexcreste.blogspot.ro/2011/05/despre-marsupii-si-alte-port-bebe-uri.html

Sursă foto:

http://www.navajo-arts.com
http://www.carrymeaway.com/slinglady/babywearing-through-the-ages/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *