Suzeta este un accesoriu de care, cu siguranță, te-ai putea lipsi. Cu toate acestea, vrem să îți prezentăm dezavantajele folosirii ei în primele luni de viață pentru a le putea compara cu beneficiile promovate de producătorii acestora. În fond, subiectul știm că este unul controversat, de aceea urmărim ca alegerea pe care o faci să fie una informată.
Dezavantaje
- Afectează alăptarea – felul în care bebelușul suge la sân este diferit de cel în care suge dintr-o tetină, fie că vorbim de un biberon sau de suzetă. În special în primele luni de viață sau până la stabilizarea lactației la nivelul nevoilor copilului, oferirea suzetei crește riscul de a refuza sânul.
- Creează dependență și, în funcție de situație, bebelușul se poate despărți cu greu de ea. Mai ales dacă îl obișnuiești să adoarmă cu suzeta și, în timpul nopții, îi cade din guriță.
- Poate favoriza apariția infecțiilor la nivelul urechii medii – se știe că bebelușii până la 6 luni sunt predispuși la otită.
- Poate dezvolta alergie la latex – în funcție de materialul din care este făcut.
- Limitează contactul cu pielea – forma suzetei la exterior îl împiedică să-și descopere mâinile, mai ales că în primele luni de viață mișcările bebelușului sunt destul de haotice.
- Pe termen lung poate duce la dezvoltarea unor probleme dentare. În special după vârsta de 1 an, folosită des și pe termen lung poate afecta creșterea armonioasă a dinților de lapte.
- Folosită în exces suzeta poate afecta dezvoltarea cavității bucale. Buzele au o poziție nenaturală, iar limba rămâne poziționată posterior spre deosebire de suptul la sân când limba este poziționată anterior.
- Poate deveni o obișnuință și pentru tine dacă la primul scâncet îi oferi suzeta. Astfel, nu vei mai putea fi atentă la adevăratele motive pentru care bebelușul plânge. Aletha Solter amintește în cartea sa “Lacrimi și crize de furie” de “șase categorii principale de traume sau stres în timpul copilăriei: trauma pre- și perinatală, nevoi neîmplinite, suprastimulare, frustrări de creștere, durere fizică și experiențe înspăimântătoare”.
Avantaje
- Reduce disconfortul în avion – suzeta poate ajuta la ameliorarea disconfortului creat de schimbările de presiune atmosferică în timpul zborului.
- Spre deosebire de suptul degetului (cu care unii bebeluși sunt obișnuiți chiar din perioada intrauterină), suzeta poate fi o soluție mai bună și un obicei de care se va dezvăța mai repede și mai ușor.
- Există studii realizate (Abstract – Pacifier use and SIDS: evidence for a consistently reduced risk) care au demonstrat faptul că adormirea bebelușului cu ajutorul suzetei poate reduce riscul sindromului morții subite la sugar.
- Are efect de calmare – unii bebeluși sunt fericiți atunci când li se oferă suzetă și o asociază cu reflexul de supt ceea ce îi oferă un sentiment de siguranță.
- Distrage atenția în momente precum – recoltare analize de sânge, ecografii sau alte proceduri medicale.
- Îl ajută pe bebeluș să adoarmă mai ușor – când are perioade în care nu se liniștește, suzeta îl poate ajuta să adoarmă.
Dacă totuși vrei să folosești suzeta, e bine să ai în vedere următoarele:
- Așteaptă până când secreția lactată se instalează, iar alăptarea decurge firesc (măcar după prima lună de la naștere).
- Nu-i oferi suzeta înainte de alăptare. Dacă tot vrei să-l calmezi folosește-o după alăptare sau între mese.
- Alege o suzetă monobloc din silicon. Se sterilizează ușor și nu există riscul de a se dezmembra, deci bebe va fi în siguranță.
- Dacă bebelușul refuză suzeta nu insista. Lasă-l pe el să facă o selecție naturală. De asemenea, dacă în timpul somnului îi cade din guriță și nu se trezește, nu încerca să i-o mai dai decât în cazul în care o cere.
- Păstreaz-o curată. Până la vârsta de 6 luni este recomandat să o cureți/setrilizezi mai des, apoi este necesară doar o clătire sub jet de apă. Rezistă totuși tentației de a o “curăța” în gura ta.
- Nu pune nimic dulce pe tetina suzetei. Știu că era o practică întâlnită la bătrânii noștri, dar te rog amintește-ți că am evoluat iar dulcele îi face rău. Singurul dulce acceptat pentru bebeluși este lactoza din laptele matern sau laptele formulă.
- Înlocuiește suzeta atunci când prezintă urme de uzură și folosește mereu o mărime adecvată vârstei bebelușului tău. Și, foarte important, nu îl lăsa singur pe bebe atunci când folosești un lănțișor pentru suzetă.
Surse:
Core curriculum for lactation consultant practice – third edition, edited by Rebecca Mannel, Patricia J. Martens, Marsha Walker
http://www.whattoexpect.com/first-year/pacifiers
http://www.bflrc.com/ljs/myths/10pascif.htm
http://www.babycenter.com/0_pacifiers-pros-cons-and-smart-ways-to-use-them_128.bc
Surse foto: