Publicat pe

Săptămâna Internaţională a Alăptării 2013

Pentru al cincilea an, sărbătorim în România Săptămâna Internaţională a Alăptării.

În cinstea acestei sărbători, Mihaela Niţă, doctorand, medic pediatru, IBCLC şi Eugenia Dobrescu, Managing Mother la Mamagazin.ro si Diversificare.ro au organizat evenimentul “Sprijinirea Alăptării: Aproape de mame”.
Evenimentul a avut loc în data de 7 august 2013, în cadrul Amfiteatrului Mare al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucureşti.

SIA 2013 (56)

Prin acest eveniment, ca și organizatori, ne-am propus să  reunim specialişti în alăptare, cadre medicale implicate în procesul alăptării (specialişti în maternologie, medici homeopaţi, psihologi, medici pediatri), mame cu experienţe deosebite, un reprezentant al unei maternităţi private din Bucureşti şi un maratonist.

Tema acestui an şi tema evenimentului a fost “Sprijinirea Alăptării: Aproape de mame”. Scopul principal a fost acela de conştientizare a rolulului pe care fiecare dintre noi îl are în sprijinirea mamelor ce alăptează.
În deschidere, dr. Mihaela Niţă a făcut o scurtă introducere legată de tema acestui an şi istoricul acestei sărbători, trăgând încă o dată un semnal de alarmă referitor la rata mică a alăptării exclusive din România, de doar 12,6%.

Apoi, Sorana Mureşan, consultant în alăptare certificat internaţional, IBCLC, preşedinte al Asociaţiei ProMama, a vorbit despre rolul specialiştilor în alăptare în sprijinirea mamelor, posibilitatea relactării, exemplificând chiar cu propria experienţă.

SIA 2013 (68)

Maria Băluţă, mamă care alăptează în tandem 2 copii, consilier în alăptare şi mamă antreprenor la Perne de Alăptat, a vorbit despre prima experienţă din viaţa de consilier redând audienţei feedback-ul primit după mai bine de 1 an din partea mămicii consiliate care încă îşi alăptează bebeluşul.

SIA 2013 (379)

Daniela Marincaş, medic pediatru homeopat, director al Asociaţiei Franco-Române Bebe Bienvenu, ne-a introdus în lumea maternologiei şi a punctat rolul pe care maternologia îl are în stabilirea unei relaţii de ataşament între mamă şi bebeluşul ei. Totodată a detaliat cum, prin studierea modului de alimentaţie, se pot diagnostica diferitele dificultăţi materne. În plus, şi specialiştii în alăptare pot avea nevoie de ajutor specializat pentru a evita încărcătura emoţională din timpul şedinţelor de consiliere.
SIA 2013 (115)
Mihaela Niţă, medic pediatru, consultant în alăptare certificat internaţional, IBCLC, membru ILCA şi absolventă a seminarului de maternologie de la Versailles, a explicat cum 3 domenii diferite se integrează perfect în înţelegerea dinamicii relaţiei mamă-bebeluş pentru o creştere fizică şi psihică optimă. Alăptarea are beneficii care încă sunt studiate, şi depăşesc aşteptările noastre, cu implicaţii deosebite, ceea ce ne explică de ce specia umană a rezistat milioane de ani pe acest pământ.
Trainer certificat, Mihaela, integrează şi face accesibile toate aceste informaţii în cursurile pentru viitorii sau actualii părinţi, încât rolul de părinte şi implicaţiile lui să fie înţelese şi asumate de fiecare dintre noi
SIA 2013 (352)
Angela Dinu, coordonator al maternităţii Medicover, ne-a împărtăşit din experienţa personală, ca mamă, şi a subliniat importanţa informaţiilor şi a specialiştilor în încurajarea alăptării.
În plus, ne-a prezentat proiectele şi eforturile făcute în cadrul maternităţii pentru a veni în întâmpinarea mamelor pentru sprijinirea alăptării. Ne-a transmis un mesaj personal, cald şi plin de emoţii.
SIA 2013 (143)
Eugenia Dobrescu, Managing Mother la Mamagazin.ro, mamă a doi copii alăptaţi, ne-a prezentat rolul şi importanţa implicării taţilor. Alăptarea este un efort de echipă, iar sprijinul acordat de taţi partenerelor lor este, de multe ori, cel care face diferenţa între un succes sau insucces.
SIA 2013 (158)
Pentru a da exemple concrete despre modurile în care taţii pot fi parteneri activi ai alăptării, Eugenia a oferit participanţilor din sală un material special adresat lor, punctând inclusiv posibilitatea taţilor de a hrăni bebeluşul cu lapte matern atunci când mama nu este alături de cel mic. Mamagazin.ro este unic importantor şi distribuitor al produselor de alăptare Ameda, produse inspirate de mame, cu mai bine de 70 de ani în urmă, şi create pentru a încuraja şi sprijini mamele în dorinţa lor de a alăpta şi în situaţii speciale.

SIA 2013 (51)SIA 2013 (57)

Sabin Gîlceavă, tată implicat în proiecte sociale ne-a povestit cum a început să alerge, cum a perseverat şi a reuşit să-şi depăşească limitele şi cum, alergând, a susţinut proiecte dedicate copiilor, ieşind din starea de indiferenţă. Ceea ce îşi propune să facă pe 8 septembrie 2013, prin participarea la Transmaraton (maraton pe Transfăgărăşan) este asemănător cu ceea ce ne propunem noi, oamenii implicaţi în alăptare pentru creşterea ratei alăptării din România. El va alerga pentru a strânge fonduri în proiectul Pădurea Copiilor (plantarea şi îngrijirea unui copac pentru fiecare nou-născut din România), un proiect minunat în care sperăm să se implice cât mai multe persoane interesate de viitorul copiilor noştri, prin donaţii pe site-ul special creat, www.transmaraton.org.
SIA 2013 (166)
Apoi a urmat o scurtă pauză în care participanţii au putut să se cunoască, să descopere valori şi interese comune. Tot în pauză am invitat participanţii să se înscrie la tombolă.
SIA 2013 (198)
A doua parte a evenimentului a început cu prezentarea doamnei doctor Genţiana Ciubuc medic homeopat, care ne-a explicat principiile homeopatiei şi modul în care aceasta funcţionează şi ne poate ajuta pe fiecare dintre noi, chiar şi în timpul sarcinii şi a perioadei în care mamele alăptează.
SIA 2013 (431)
Apoi a urmat Ioana Agachi, psihoterapeut centrat pe persoană şi trainer în ateliere pentru părinţi, în cadrul Eu, Părinte Ghemotoc, ne-a prezentat modul minunat în care se realizează ataşamentul între mamă şi bebeluş. Totodată a exemplificat mamelor cum situaţiile dificile pot fi depăşite cu ajutor specializat, alăptarea continuându-şi drumul.
SIA 2013 (245)
Aniela Petreanu, mamă devotată şi actriţă, ne-a povestit experienţa proprie şi modul în care noul rol de mamă a făcut-o să-şi schimbe aspectele vieţii ei: locuinţa, alimentația, dar şi preocupările, propunându-şi un nou drum profesional în care să fie alături de mame şi viitoarele familii care caută să reaucă naturalul în viața lor.
SIA 2013 (439)
Codruţa Brustur, reprezentantă La Leche League, a prezentat organizaţia din care face parte şi cum pot veni în întâmpinarea mamelor care alăptează prin consiliere, întâlniri periodice. Mesajul principal transmis mamelor prezente a fost acela că trebuie să aibe încredere în ele şi că uneori e nevoie doar de un mesaj de asigurare că fac lucrurile bine.

SIA 2013 (304)

Evenimentul a fost încheiat de prezentarea Dr. Ilinca Tudose-Tranulis, medic pediatru, consultant în alăptare certificat internaţional, IBCLC, reprezentanta Clinicii de Alăptare, care ne-a descris drumul de la laptele praf la alăptarea exclusivă atât teoretic, cât şi prin prezentarea unui caz clinic, care a captat atenția celor din sală.

SIA 2013 (458)

După ce s-au încheiat toate prezentările, am fost plăcut impresionate să vedem sala amfiteatrului încă plină, iar cu ajutorul unor fetiţe tare drăgălaşe am început extragerea premiilor.
SIA 2013 (388)
Au fost multe premii oferite de partenerii noștri, cărora le mulţumim în numele câştigătorilor că au fost alături de noi la acest eveniment.
SIA 2013 (423)
Am încheiat în jurul orei 21:00 cu o emoţie care a vibrat în noi mult timp apoi şi ne-a asigurat că de la acest eveniment fiecare participant a plecat acasă cu un mesaj important pentru el.

Mulţumim în primul rând participanţilor – mămici/viitoare mămici, bebeluşi, tătici, dar şi bunici, care au asistat la întregul program şi sperăm că le-am fost utili în demersul nostru. Dacă aveţi sugestii, întrebări, nevoie de informaţii vă stăm la dispoziţie. Scrieți-ne doar un email pe adresa eugenia (@) mamagazin (.) ro sau mihaela (@) mamagazin (.) ro

Mulţumim sponsorilor pentru rapiditatea şi implicarea cu care ne-au răspuns: Aqua Carpatica, Custom Paper Design, Medicover Hospital.

Mulţumim partenerilor:
Olla Floral Art, Lilebuba Deion Photography, Omedia, Trend Consult Group, Perne de alaptat, Euparinteghemotoc, HipHip.ro, Maya Store.ro, Urbankid.ro, Ilio.ro, Magia Florilor, Bebelu.ro, Pufu Shop, Clinica de alaptare, Asociatia ProMama, Mamica Activa, Mami, Mamica de azi, Asociatia BebeBienvenue – maternologia.ro, Easiea.ro, Melc-codobelc.ro, GoKid.ro, Sfatulmamicilor.ro

Ne propunem ca această experienţă să stea la baza altor proiecte frumoase dedicate alăptării şi, cu siguranţă, vă vom ţine la curent în legătură cu ele.

Mulţumim tuturor,
Mihaela și Eugenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *