Publicat pe Lasă un comentariu

Primele zile acasă și teama de necunoscut!

Felicitări, ai devenit mămică!

Cele 9 luni de sarcină au trecut şi acum bebeluşul tău se bucură să te cunoască.

Fie că ai născut ȋntr-un spital de stat sau într-o maternitate privată, atunci când vine vestea externării poţi fi cuprinsă de un sentiment de nesiguranţă. Simţi în acelaşi timp bucuria de a reveni acasă, ȋnsa poate apărea şi teama pentru momentele în care vei rămâne singură cu bebeluşul tău.

Este normal să fii îngrijorată şi să iţi fie teamă că nu te vei descurca!

Te încurajăm prin a-ti spune că instinctul matern funcţionează extraordinar de bine și totul e simplu dacă este și natural!

Căminul vostru poate că nu va arăta aşa cum erai obişnuită să îl vezi zilnic, dar fii sigură că este ceva trecător, iar lucrurile se vor aşeza la locul lor curând. Pentru ca toată atenţia ta să se îndrepte către cel mai mic şi mai nou membru al familiei, care are nevoie în permanenţă de dragoste, hrană si îngrijire, te sfătuim să accepţi orice ajutor îţi este oferit de către cei care îti sunt aproape.

Bebelușul doarme mult în primele zile de viaţă. Profită de aceste momente pentru a te odihni!

Odată ajunşi acasă, probabil cei din familie si prietenii vor dori să vă vadă. Te sfătuim să limitezi vizitele pană când vei putea să te bucuri de atenţia şi dragostea lor. Este bine atât pentru tine cât şi pentru bebeluş.

Ne dorim să fii o mămică informată şi relaxată! De aceea îţi oferim câteva recomandări pentru primele zile petrecute acasă cu bebeluşul tău!

Despre EL:

  • în primul rând bebeluşul va avea nevoie de hrană. Alăptează-l la cerere! Te va ajuta si pe tine la stimularea lactaţiei, îl va ajuta şi pe el să-şi satisfacă nevoia de hrană şi se va simţi în siguranţă.
  • ȋmbracă-l lejer pentru a se simţi confortabil! Este indicat ca temperatura din încăpere sa fie de 22-24 grade Celsius. Spunem NU mănuşilor folosite în scopul de a-l proteja sa nu se zgârie. Mai indicat este să îi tăiem unghiile şi să-i lăsăm mânuţele să respire!
  • oferă-i plăcerea de a face baie zilnic, chiar daca mai are cordonul ombilical prins. Îţi recomandăm să foloseşti o cădiţă cu apă suficientă, astfel încât micuţul tău să-şi aducă aminte cu plăcere de momentele petrecute în burtica ta. Nu există pericol de infecţii în zona ombilicală dacă vei curăţa buricul după fiecare baie.
  • pe timp de noapte bebeluşul poate dormi mai mult fără să mănânce. Este de preferat să dormi şi tu linistită! Te va anunţa el când va avea nevoie de hrană. Asigură-te însă că în timpul zilei este hrănit suficient, astfel încat in 24 de ore să fie alăptat de cel putin 8 ori!

Despre TINE:

  • în primele zile după naştere corpul tău poate fi slăbit. De aceea îţi recomandăm să te hrăneşti echilibrat şi să consumi zilnic fructe, legume, carbohidraţi si proteine. Nu există alimente interzise atunci când alăptezi! Mănâncă orice, dar cu moderaţie!
  • odihna si stimularea prin suptul bebeluşului te vor ajuta să cresti cantitatea de lapte produsă de sânii tăi. Foloseşte cea mai confortabilă poziţie de alăptat si bucură-te împreună cu micuţul tău de aceste momente!
  • la câteva zile de la naştere poate apărea furia laptelui. În acest caz, un masaj corect al sânilor înainte de alăptat si folosirea unei pompe de sân te pot ajuta. Dacă sânii tai rămân tensionaţi, ȋţi recomandăm sa apelezi la un consilier în alăptare care te va ajuta să depăşeşti aceste momente.
  • urmareşte cu atenție anumite aspecte legate de bebeluş: să fie hrănit suficient; aspectul şi numărul scaunelor, dar şi al scutecelor ude; starea generală – dacă este activ, fericit, liniştit ( aceste stări îţi vor confirma că esti pe drumul cel bun ); cântărirea la 10-14 zile – când verificăm dacă a recuperat greutatea de la naştere.
  • pentru că fără aer nu putem trăi, da, ai ghicit :) te sfătuim să petreci zilnic momente în aer liber împreună cu bebeluşul tău. Lumina şi aerul vă vor ajuta pe amândoi!

Acum eşti o mămică informată si cu siguranţă totul ţi se va părea mai simplu!

Ascultă-ţi bebeluşul și vei şti întotdeauna ce este mai bine pentru el!

Succes!

 

Cu drag,

Elena Mărunțeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *