Publicat pe Lasă un comentariu

Oare am suficient lapte? Pot alăpta?

Principala grijă a mamelor care alăptează este: am suficient lapte?
Acesta este şi principalul motiv pentru care se apelează la suplimentarea cu lapte formulă. De cele mai multe ori, acest lucru ne face să intrăm într-un cerc vicios în care vom avea din ce în ce mai multă nevoie de lapte praf, iar şansele pentru alăptarea exclusivă să scadă considerabil.

Pentru a înţelege şi a nu cădea în această capcană, voi explica cum se produce laptele în sân.

Ca orice organ al corpului omenesc, sânul funcţionează minunat, în strânsă legătură cu mesajele pe care le primeşte. Astfel, sânul nu iroseşte resurse producând mai mult lapte decât este necesar.

Hai să vedem împreună dacă am suficient lapte!

Sânul produce lapte după regula simplă a cererii şi a ofertei, mulându-se perfect pe nevoile bebeluşului.

De exemplu, dacă bebeluşul trece printr-un puseu de creştere şi are nevoi crescute de lapte, el va dori să stea mai mult timp la sân. Atunci sânul va produce mai mult lapte. La fel, dacă bebeluşul sau copilul doreşte să se înţarce, sânul nu va mai fi stimulat şi va produce din ce în ce mai puţin lapte.

Ce se întâmplă când dăm un supliment de lapte praf? (fac aici o scurtă paranteză şi vă recomand, dacă este nevoie, să nu îl daţi cu biberon, ci cu linguriţa, pahar special de hrănire sau seringă)

Laptele praf este mai greu de digerat şi eliberează stomăcelul bebeluşului într-un timp mai lung. În plus, provoacă bebeluşului somnolență. Aici poți vedea o comparație între nutrienții laptelui matern și cei ai laptelui formulă (laptele praf).

Dacă, poate la prima vedere, vă bucuraţi de o pauză mai lungă, consecinţele apar imediat:
– sânul este mai puţin stimulat şi va produce mai puţin lapte;
– stomacul bebeluşului care deja a fost forţat cu o cantitate mai mare de lapte praf va dori să primească mai mult lapte și la următoarele mese;
– cantitatea de lapte suplimentat va creşte;
– iar sânul va fi mai puţin stimulat, producând tot mai puțin lapte.

Totuși, ce putem face?

1. Să nu cădem în capcana folosirii laptelui praf. Vă recomand nici să nu aveţi în casă vreo cutie, mostră de lapte praf doar „în caz că…”.

2. Dacă, la un moment dat, sub presiunile celor din jur vă vine ideea de a da lapte praf – noi avem o lozincă: „Înainte de a-i da lapte praf, dă-ne un telefon la 0721 44 44 11!”. Ne puteţi contacta oricând aveţi nevoie!

3. Dacă există totuși nevoia de a suplimenta laptele la sân avem multe mijloace de a reveni la alăptarea exclusivă. Produsele pe care le-am testat și pe care le recomandăm datorită rezultatelor obținute de mame sunt pompele de sân Ameda sau produsele de stimulare a secreţiei lactate.
În plus, un consilier în alăptare certificat internațional IBCLC, îţi poate veni întotdeauna în ajutor. Iată și lista completă a consultanților în alăptare din România.

Majoritatea mamelor produc suficient lapte pentru bebeluşul lor!

Insistăm atât de mult pe alăptarea exclusivă pentru că de beneficiile alăptării poate aţi mai auzit, dar de riscurile alimentaţiei artificale se vorbeşte mult prea puţin!

Sursă foto: http://flic.kr/p/gvhs77

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *