Avantajele alăptării sunt binecunoscute atât pentru mamă, cât și pentru bebelușul ei. Problemele apar când mama trebuie să ia medicamente în alăptare, pentru câteva zile ori pentru perioade mai lungi de timp.
Luăm sau nu medicamente în alăptare?!
Din păcate, mamele care alăptează sunt descurajate din start de majoritatea medicilor. Li se recomandă să își înțarce bebelușii. Motivul ar fi acela că ar avea de suferit de pe urma medicamentelor. Ceea ce este și nu este adevărat în totalitate. Depinde, practic, de foarte mulți factori, de care nu (întotdeauna) se ține seama în momentul recomandării înțărcării.
Foarte multe dintre medicamentele uzuale prescrise mămicilor care alăptează nu au niciun efect asupra laptelui ori asupra bebelușului. Indicația de a înțărca sugarul nu este singura variantă în cazul în care urmeazi un tratament. Pentru că trebuie să ții cont de mai multe variabile. Printre acestea, cel mai important este să știm dacă medicamentul este cu adevărat interzis în alăptare.
Așadar, mai întâi de toate țineți cont de următoarele lucruri:
- bebelușii hrăniți cu lapte praf pot dezvolta alergii sau intoleranț; unele chiar și după ani de zile;
- există riscul ca bebelușul să revină mai greu la sân după o perioadă de “înțărcare”;
- nealăptându-și copilul, producția de lapte a mamei scade, fiind cunoscut faptul că aceasta funcționează după principiul “cerere-ofertă”, cu alte cuvinte: laptele există cât timp bebelușul suge și stimulează producția. În acest caz, un real ajutor îl reprezintă pompele de sân, care pot suplini provizoriu rolul bebelușului în păstrarea producției de lapte, în perioada tratamentului medicamentos. Chiar dacă pompa de sân nu “scoate” la fel de mult lapte așa cum o face bebelușul, ea reușește să stimuleze în mod artificial producția de lapte și o poate menține în cote optime pentru ca, ulterior, alăptatul să poată fi reluat cu succes;
- nu toate medicamentele interzise în sarcină sunt interzise și în alăptare, modul în care medicamentele trec în lapte fiind total diferit față de modul în care acestea traversează placenta.
Poate, cea mai bună recomandare pe care o putem face mamelor care alăptează care sunt nevoite să urmeze un tratament medicamentos este aceea de a discuta și cu un consultant în lactație certificat internațional. El va ști să-i spună mamei dacă medicamentul respectiv ajunge sau nu la bebeluș prin laptele matern.
Nu rata și partea a doua a materialului Luăm medicamenteîn alăptare – Partea 2!
Sursă foto: http://flic.kr/p/54dH9T