Publicat pe Lasă un comentariu

Experiența celor 7 luni cu scutece refolosibile

Scutece refolosibile

Atât sunt de frumoase, de colorate, de sănătoase și eco-friendly încât este foarte greu să reziști în fața unor scutece refolosibile. Am scotocit prin arhiva blogului Eugeniei unde știam că a scris o postare despre un subiect extrem de fain și de interesant destinat mămicilor interesate de scuteceală.

Lăsând la o parte orice fel de polemică, iată câteva dintre însemnările ei de la prima experiență de mamă:

“Pentru că viitorul apropiat al Dobreştilor implică multe călătorii, ne-am apucat să ne categorisim lucrurile de prin casă. Odată ajunsă la sertarul cu scutece refolosibile sau scutece eco, cum le spun unii, mi-a venit ideea să le povestesc mămicilor interesate de scuteceală cum a fost la noi.

Avându-le în preajmă pe mămicile Dana, Andreea şi Cristina, am aflat o grămadă de informaţii despre scutecele refolosibile încă dinainte de a o naşte pe Nadia. Însă, în momentul naşterii nu ştiam exact cu ce se mănâncă. Drept urmare am mai aşteptat puţin, până când Nadia a împlinit 2 săptămâni. Timpul a trecut şi ne putem lăuda că suntem textiliste de 7 luni.”

Scutece refolosibile

Pachetul de start cu scutece refolosibile a conţinut:

– 2 POP-IN-uri
– un set cu 2 Scutece de cânepă cu şiret
– un set cu 2 insert-uri de bumbac
– un Snappi
– o pereche de Pantaloni scurţi din lână merinos

La început o schimba pe Nadia chiar și de 14-15 ori în 24 de ore și părea că ce cumpărase inițial nu era deajuns. Așa că, a făcut o investiție inteligentă în finet. Poate pentru unele mame o fi demodat, însă, finetul este util și practic. Cu el a confecționat la vremea respectivă 11 scutece copie a insert-urilor de bumbac și 6 scutece simple festonate frumos la o croitorie de cartier.

“Cu cele 28 de scutece am tratat gentilul poponeţ al Nadiei până la 2 luni, când a venit botezul. Atunci numărul şi tipurile de scutece folosite s-au schimbat drastic. Şi anume:
– 4 scutece Itti Bitti + 10 inserturi
– 4 scutece de noapte Popolini
– 1 scutec de noapte din cânepă
– 2 scutece cu buzunar
– 2 scutece Disana + 2 inserturi
– 1 scutec LittleLamb + 1 chilot de protecţie Bummis
– 1 scutec POP IN + 2 inserturi de noapte
– 3 seturi de inserturi de cânepă.

Mega suficiente. De atunci fineturile, care mi-au fost atât de utile la început, au fost retrogradate la ultimul sertar al comodei.”

Dar articolul de abia de acum încolo devine interesant pentru că Eugenia a povestit pe larg experiența ei cu toate tipurile de scutece folosite. Ținând cont de aspect, volum, rată de murdărie și grad de uscare. Adică tot ce trebuie să afle o tânără mamă dornică de scuteceală textilă eficientă.

Scutece refolosibile

Gradul de uscare are 3 valori:

– rapid: câteva ore
– mediu: 1 zi sau 1 noapte
– lent: 2 zile + 1 noapte

Scutecele de cânepă cu şiret: cam voluminoase pentru Nadia. Asta le face mai puţin atrăgătoare şi mai greu de manevrat. În schimb sunt bune absorbante. Gradul de uscare: mediu.

Itti Bitti-urile: sunt de departe cele mai frumoase şi elegante (nu degeaba au câştigat premiul pentru design :)). Între lunile 2-5 1/2 (când am început diversificarea) au fost bune doar pentru pişu. Dacă era rost de treburi mai importante, era jale. Murdăria apărea din toate părţile, ceea ce mă obliga să am schimburi peste schimburi la mine, că nu ştiam cum ne va fi norocul. De când consistenţa nu a mai reprezentat o problemă, au devenit favoritele :). Gradul de uscare: mediu.

Popolini-urile de noapte: un eşec total. Pe 2 dintre ele le-am returnat, iar celelalte au lăsat murdăriile sa iasă aproape de fiecare dată. Gradul de uscare: lent.

Scutecul de noapte din cânepă: foarte bun absorbant şi plăcut la atingere. Are nevoie de chilot de protecţie, ceea ce îl face mai greu de manevrat. Gradul de uscare: lent.

Scutecele cu buzunar: poate cele mai voluminoase din întreaga garderobă textilistă. Din păcate Nadiei (la vremea respective) îi erau largi la picioruşe, drept urmare pişu mai ieșea din când în când. Grad de uscare: rapid pentru exterior şi mediu pentru inserturi.

Scutecele Disana: aşa ş-aşa. Principalul dezavantaj ar fi faptul că nu au putere de absorbţie mare nici ele şi nici inserturile lor. Asta duce la înlocuire rapidă. Grad de uscare: mediu.

Scutecul Little Lamb: cel mai pufos dintre toate. Într-adevăr arată ca blăniţa unui mieluţ :). Are nevoie şi el de chilot de protecţie, ceea ce îl face mai greu de folosit, dar are o putere de absorbţie foarte mare. Grad de uscare: lent.

POP IN-urile: scutecele pe care m-am bazat mereu, încă din primele săptămâni de viaţă ale Nadiei. Mai voluminoase, ce-i drept, dar extrem de utile, foarte bune absorbante şi cu cele mai mici rate de murdărire. Dezavantajul lor ar fi gradul de uscare: lent.

Inserturile din cânepă şi bumbac: sunt foarte bune din punct de vedere al puterii de absorbţie. Ascunzându-le în interiorul scutecelor, aspectul lor nu contează foarte mult. Ce e important, însă, e gradul de uscare. La cele de cânepă: mediu, iar la cele de bumbac: lent.”

Și pentru că tot se pregăteau să plece într-o adevărată aventură (pe care o poți parcurge și tu în imagini și cuvinte pe blogul lor de suflet Dobrestii.ro), Eugenia a luat în bagaje: POPIN-urile, scutecele cu buzunar, scutecul de noapte din cânepă.

Cu siguranță, există modele și tipuri de scutece refolosibile pe care nu le-am descoperit și am fi tare curioase să aflăm despre ele. Dar mai ales, despre experiențele pe care le-ai trăit în perioada frumoasă de scuteceală a copiilor tăi. Așteptăm impresiile, dar și recomandările pe care le-ai oferi viitoarelor mămici cu privire la aceste scutece refolosibile.

Iar dacă, totuși, vrei să rămâi în zona scutecelor de unică folosință, recomandarea mea este Bambo Nature despre care o să vă povestesc într-un articol viitor.

Pe curând!

Sursă: http://www.dobrestii.ro/

Surse foto:

happeningsoftheharperhousehold.net
http://www.iheartbudgets.net/
http://www.babygearlab.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *