Publicat pe Lasă un comentariu

Ce se ascunde într-o cremă de protecție solară?

Cremă de protecție solară

Luna iunie deja e pe final, iar căldura de afară ne confirmă că vremea vacanțelor tocmai a sosit. Dacă ai pregătit costumul de baie, setul de jucării pentru nisip și ochelarii de soare, nu uita să alegi și o cremă de protecție solară.

Hai să vedem împreună cum profităm de soare și ne bucurăm de un bronz sănătos!

Cât de periculos este soarele?

Potrivit Institutului Național de Cancer, cazurile de melanoma (acel tip de cancer care se dezvoltă în celulele care produc melanina – pigmentul responsabil de culoarea pielii) în America s-au triplat în ultimii 35 de ani. Nici în Europa situația nu este îmbucurătoare. Această statistică alarmantă este un motiv în plus de a ne proteja pielea. Este important să purtăm pălării, ochelari de soare, îmbrăcăminte adecvată. Să folosim cremă de protecție solară cu factor ridicat de protecție, să evităm intervalul 10:00-16:00 de expunere la soare și să ne hidratăm cât mai mult.

Tipuri de cremă de protecție solară

În primul rând, este bine de știut că sunt două tipuri de compuși activi care conferă protecție solară: compușii fizici și compușii chimici. Iar când alegem o cremă de protecție solară este important să alegem în cunoștință de cauză.

Așa cum te gândești probabil, chiar după denumire, începem să ne ferim de compușii chimici și alegem tot mai multe produse organice. Compușii chimici folosesc ingrediente active care absorb razele UV și le convertesc în căldură. Cremele cu un astfel de conținut sunt mai emoliente și nu devin albicioase pe piele, dar sunt tot mai nocive.

EWG ne vine din nou în ajutor cu informații pertinente despre câteva ingrediente. Iată ce am aflat:

Oxybenzone este unul dintre cele mai populare ingrediente, dar poate și cel mai îngrijorător. Ajută la absorbția rapidă în piele, dar întrerupe funcția normală a hormonilor. Această substanță ajunge inclusiv în laptele matern și poate produce anumite dereglări hormonale inclusiv bebelușului.
Benzophenone-2 este un alt ingredient care ridică probleme. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a demonstrat faptul că acest compus chimic poate produce mutații și afecta grav coralii. Astfel că, nu doar sănătatea oamenilor care folosesc produse cu astfel de ingrediente este pusă în pericol, ci apar efecte negative inclusiv la organismele acvatice.

Și pentru a evita aceste neplăceri, nu avem cum să nu ne bucurăm când descoperim produse mult mai sănătase, pe bază de minerale 100%.

Astfel de creme de protecție solară, pe bază de minerale, conțin compuși fizici care minimizează efectele negative ale razelor solare. Compușii fizici reflectă radiațiile formând o barieră între razele UV și piele. Cele mai eficiente sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc, cel din urmă fiind, însă, cel mai recomandat. Eficiența constă în faptul că nu acoperă porii și persistă mai mult pe piele. Dacă după aplicare crema rămâne albicioasă la nivelul pielii, atunci înseamnă că are un conținut de zinc care asigură protecție mai mare.

Dar nu contează doar existența conținutului de zinc, ci și dimensiunea particulelor. Astfel că, este indicat să cauți produse care conțin oxid de zinc non-nano.

Înainte de a cumpăra o cremă de protecție solară, citește cu atenție eticheta!

Asigură-te că există:

Factor de protecție solară (FPS) de minim 30. Depinde foarte mult și de culoarea pielii tale, de sensibilitate sau istoricul medical. Pe scurt. Piele albă și sensibilă, cremă cu SPF 50+. Pigmentul închis, fără contraindicații, cremă cu SPF 30/20. Aplicare zilnică, fără expunere îndelungată la soare, SPF 15. Copiii au nevoie de cremă de protecție solară cu SPF 50!
Spectru larg de protecție. Așa cum știi prea bine, există raze UVA și UVB. Crema este important să protejeze pielea de toate tipurile de radiații solare.
Rezistența la apă. Pentru efect de lungă durată, astfel de crème pot fi o soluție potrivită.
Termenul de valabilitate. Nu m-aș gândi că ai cumpăra sau ai folosi o cremă de protecție solară expirată. Dar, există posibilitatea să uiți când ai desfacut-o prima oară și să nu mai fie eficientă. Eu mai am crème de plajă rămase intacte de anul trecut pe care am lipit o etichetă cu data deschiderii. Astfel, în această vară voi știi dacă le pot folosi tot pe acelea sau voi achiziționa altele noi.
Pentru pielea uscată se recomandă cremele, loțiunile care hidratează.
Pentru pielea grasă merg mai bine variantele de spray sau gel.
Pentru zona feței există stick-uri eficiente și ușor de folosit.

Cum aplici o cremă de protecție solară?

Recomandarea vine ca înainte cu 15 minute de expunerea la soare să aplici o cantitate generoasă de cremă pe tot corpul (asta înseamnă inclusiv pe labele picioarelor) și pe față. Apoi, reaplici la fiecare două ore, la 40 de minute după ce intri în apă sau imediat ce folosești prosopul.

Dacă ai ingredientele potrivite și puțină îndemânare, iată ce produs handmade îți poți face acasă:

Non-toxic sunscreen, made right at home!

Posted by Health Hacks on Montag, 5. September 2016

Îți doresc vacanță plăcută, bălăceală maximă și un bronz de catifea!

Surse:

http://blog.attitudeliving.com/a-guide-to-whats-in-your-sunscreen
http://www.ewg.org/sunsafety/
http://cancerdepiele.ro/wp/informatii-pentru-pacienti/melanomul/lang/en/
http://www.romedic.ro/creme-de-protectie-solara-0P13453

Sursă foto: 

http://blog.attitudeliving.com/a-guide-to-whats-in-your-sunscreen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *