Publicat pe Lasă un comentariu

Ce simte în sarcină bebelușul și cum îl stimulez

Ce se întâmplă în lumea intrauterină nu mai este demult un mister. Tehnologia avansată ne aduce cu sine informații prețioase despre ce se întâmplă cu bebelușul în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină.

Lumea în burtica mamei

Dar ce se întâmplă acolo, în uter, din punct de vedere senzorial?

Nu degeaba, se spune că în burtică este cald și bine. Deși aparatul digestiv este cu totul diferit de cel reproductiv, vezi definiții burtă vs uter. Temperatura aici este una neutră având în vedere faptul că în perioada gestațională, fătul nu percepe durere și nici senzație de cald sau de frig.

Începând cu săptămâna 3 de la concepție, când poate nici nu ai aflat de surpriza care te așteaptă, primul care se dezvoltă este simțul tactil.

Cum îl stimulezi: îndată ce crește burtica, este tare plăcut să o atingi și să te gândești că acolo se ascunde un ghemotoc. Descoperă mișcările care-i sunt pe plac și fă-ți un obicei din a crea o legătură a voastră, specială!

Urmează apoi gustul care devine familiar între 8 și 15 săptămâni. De aceea vei observa că nu tot ce mănânci îți priește având în vedere că ajunge în lichidul amniotic.

Cum îl stimulezi: desigur, oferindu-i acele alimente pentru o dezvoltare armonioasă. Află care este alimentația corectă în sarcină, aici.

Când aude fătul în sarcină?

Până în săptămâna a 16-a de sarcină, cartilagiile și țesuturile care formează urechea sunt deja poziționate.

Simțul auditiv este în plină formare. Zgomotele pe care le aude acum sunt cele din interiorul corpului (aprox 85 de decibeli). Mai exact, fătul aude ritmul cardiac al mamei, procesul de digestie, aude cum circulă sângele prin vene și cum “bolborosește” lichidul amniotic.

Din săptămâna 20, începe să audă și zgomotele din exteriorul sacului embrionar, acum că nervii auditivi sunt funcționali. Intensitatea zgomotelor nu depășește 55 de decibeli, dar este momentul în care începe să se familiarizeze în special cu vocea mamei, apoi cu cea a tatălui. Apoi cu muzica pe care mama o ascultă, cu clinchetul de clopoțel al pandantivului Bola pe care mama îl poartă….

Cum îl stimulezi: în primul rând vorbește-i. Oricât de mult, despre orice. Vocea ta îi va fi ca o alinare când va veni pe lume. O va recunoaște și îi va oferi siguranță. Apoi, poți purta pandantivul Bola. Este o amuleta protectoare, un clinchet de clopoțel, care îl liniștește și în burtică, dar și după naștere. Ascultă muzică, măcar o dată pe zi. La prima sarcină, am ascultat seară de seară muzică și mi-am păstrat obiceiul și în perioada alăptării. Acesta a fost, printre altele, ritualul nostru pe care ți-l recomand și ție.

Vizual, în uter, fătul nu are prea multe opțiuni deși pleoapele încep să se deschidă în săptămâna 26. Neavând prea multă lumină, nici culori sau forme, la naștere vederea bebelușului este încă în formare până spre 3 luni.

Despre miros nu se știe cu exactitate care este momentul în care bebelușul simte. După 28 de săptămâni de sarcină, când cavitatea nazală nu mai este acoperită de țesutul protector, fătul începe să reacționeze la multe dintre mirosurile la care are acces.

Mișcarea devine o experință nemaipomenită odată cu împlinirea a cinci luni de sarcină. Câteodată puțin mai devreme sau mai târziu. Însă, nicio grijă, vei simți mișcările jucăușe și rostogolurile pe care bebelușul tău începe să le descopere.

Spre finalul sarcinii, ne întrebăm adesea de ce activitatea fătului este mai intensă noaptea. Există o explicație! În timpul zilei, activitatea mamei se resimte în uter ca o senzație de plutire sau legănare care-l face pe bebeluș să doarmă mai mult. De fapt, cine n-ar dormi dacă ar fi în locul lui?! Noaptea, în stare de repaus, fătul devine activ și destul de ocupat să dea din mâini și din picioare.

Nimic nu-i mai frumos pe lume decât să dai viață unui bebeluș. Mai ales dacă reușești să te conectezi cu el încă din sarcină.

Tu ce metode de stimulare senzorială ai aplicat?

Surse:

http://www.healthline.com/health/pregnancy/when-can-a-fetus-hear#2
https://auditoryneuroscience.com/topics/sounds-heard-unborn-babies-utero
http://firsttimepregnancy.org/pregnancy-questions/how-your-babys-senses-develop/
http://www.babysense.com/advice-and-tips/baby/ages-and-stages/1-3-months/the-secret-world-of-the-unborn-how-your-babys-senses-develop-in-the-womb/

Sursă foto: http://www.mnn.com/family/babies-pregnancy/blogs/What-pack-modern-pregnancy-go-bag
Sursă video: https://www.youtube.com/watch?v=lxC2X2QqYJc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *