Publicat pe Lasă un comentariu

Ce nu trebuie să conțină o pastă de dinți pentru copii

Ce să nu conțină o pastă de dinți pentru copii

Tipul de pastă de dinți pentru copii a devenit o preocupare pentru tot mai mulți părinți, în ultima vreme.

Acest produs face parte din categoria celor pentru care trebuie să citim cu atenție eticheta. Va face diferența între o pastă de dinți cu chimicale, fluor, SLS sau alte minuni și una care poate fi folosită în siguranță de la primul dințișor.

Am avut în magazin mai multe tipuri de pastă de dinți. În momentul în care am intrat în această echipă, am vrut să scriu despre una dintre ele. Și, surpriză! Am început documentarea de la a afla ce ingrediente conține. Și… m-am oprit. Am dat peste caragenan si carmin (sub acoperire).

Așa am descoperit cea mai bună pastă de dinți pe care am și adus-o ulterior în magazin. Este organică, biodegradabilă, la fel și ambalajul în care este pusă (așa că ai grijă te rog să nu o scapi pe jos; capacul este destul de sensibil) și nu conține crocobauri :).


O pastă de dinți pentru copii:

• Trebuie să conțină ingrediente pe care le poți citi și desluși semnificația
• Ce nu înțelegi este acel ingredient greșit
• Apoi, trebuie să fii conștient că dacă există chimicale în pasta de dinți, cel mic (care este posibil să mai și înghită) s-ar putea să le asimileze în organism

Fluorul pentru copii

Din păcate, marile companii tratează fluorul ca pe un ingredient indispensabil, benefic și sigur și îl corelează cu apariția cariilor în cazul nefolosirii lui. Dar există surse cu reputație care au un alt punct de vedere în privința fluorului din pasta de dinți pentru copii.

Este vorba despre Harvard School of Public Health (HSPH) și China Medical University. Cele două instituții dezaprobă beneficiile fluorului și spun că după cele 27 de studii făcute, au ajuns la concluzia că fluorul afectează dezvoltarea cognitivă la copii. Vă las aici și studiul cu pricina.

Iar dacă este ingerată, în funcție de cantitate, se poate ajunge și la fluoroză, așa cum reiese din studiul The Use of Fluoride in Infants and Children.

Trăgând linie, cel puțin între cele două exemple de mai sus, pentru siguranța copiilor este recomandată folosirea unei paste de dinți fără fluor, dar organică, măcar în primii 7 ani de viață. În acest caz, vizitele la dentist trebuie să fie regulate pentru a ne asigura că nu apar temutele carii dentare.

Ce să nu conțină o pastă de dinți pentru copii

1. Triclosan

Triclosan este o substanță chimică antibacteriană pe care o putem regăsi în pasta de dinți. Deși combate placa bacteriană și gingivita, triclosan vine la pachet și cu câteva riscuri pentru sănătate. De exemplu, poate afecta funcția musculară și poate chiar imita estrogenul. Ceea ce crește clar riscul de cancer mamar.

2. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

O pastă de dinți poate conține sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate (SLS) sau sodium lauryl ether sulfate (SLES). Sunt agenți tensioactivi responsabili cu spuma pe care o face sau nu pasta de dinți. Din păcate, pot afecta papilele gustative și sunt contraindicate persoanelor cu ulcere aftoase recurente.

 

3. Îndulcitori artificiali

Marile companii folosesc methanol, aspartam sau alți îndulcitori artificiali în pasta de dinți. Obținut din surse artificiale, methanolul poate forma formaldehyde – o substanță toxică ce poate avea consecințe negative.

4. Conservanți artificiali

Parabenii sunt conservanți artificiali adesea întâlniți și în pastele de dinți. Au rolul de a conserva conținutul și de a-l feri de o posibilă contaminare cu bacterii (odată ce ambalajul a fost desigilat). Însă, trebuie evitate produsele care conțin parabeni pentru că pot fi cancerigene.

5. Culori artificiale

Pot avea o legătură strânsă cu ADHD. Spre exemplu, oxidul de titan oferă pastei de dinți culoarea alb imaculat, dar în pasta de dinți a copiilor este de evitat.

6. Propylene Glycol

Folosit ca surfractant, glycol propylene este cunoscut ca puternic iritant al pielii, ochilor și plămânilor.

7. Diethanolamine (DEA)

Diethanolamine este un compus sintetizat dintr-o reacție de oxid de etilenă și amoniac și se găsește în produsele cosmetice care fac spumă. Diethanolamine are scorul maxim de toxicitate conform EWG (Environmental Working Group – cosmetics database).

8. Caragenan (E407)

Caragenanul este un polizaharid extras din alge marine. Este folosit ca aditiv alimentar cunoscut și sub numele de E407 și se poate găsi inclusiv în pastele de dinți sau în anumite produse cosmetice.

Este periculos pentru că poate produce reacții alergice, creează probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulență) și redă o toxicitate la nivelul organelor. Deși nu este restricționat în momentul de față, se recomandă evitarea pe cât posibil a produselor care îl conțin.

9. Carmin (CI 75470)

Carminul apare pe etichetele produselor alimentare sau ale produselor cosmetice și de îngrijire ca CI 75470, E120 sau cochineal. Este un colorant produs din pulberea obţinută din zdrobirea femelei unei insecte numite coşenilă (coccus cacti) originară din Mexic sau din ouăle acesteia.

“Nu este recomandat copiilor, căci poate produce hiperactivitate (iar acest lucru este menționat pe unele etichete). În 2012, autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a înlocuit carminul din produsele farmaceutice cu un colorant de origine vegetală.” (sursă: Diversificare.ro)

Ambalajul este și el esențial

Un alt aspect de luat în considerare este ambalajul folosit. Materialele din care este făcut poate interacționa cu conținutul. Acesta a fost un alt criteriu care ne-a convins că pasta de dinți de la Jack N’Jill este cea mai potrivită.

Spre exemplu, pastele de dinți din comerț au aluminiu pe interior sau BPA în plasticul din care sunt făcute. Deși mai rezistente și mai moi, nu conțin deloc ceea ce trebuie. Pe când ambalajele Jack N’Jill sunt 100% biodegradabile, iar substanțele din care sunt făcute organice.

Surse:

http://babydotdot.com/baby-best-organic-toothpaste/
https://thoroughlyreviewed.com/baby/best-baby-toothpaste/
https://www.ewg.org/skindeep/product/639041/Jack_N%27_Jill_Natural_Toothpaste%2C_Banana_/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2798610/
https://diversificare.ro/stiati-ca/2016/10/carmin-e-120-colorant-alimentar-natural/

Surse foto: https://flic.kr/p/7faMDe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *