Publicat pe Lasă un comentariu

Bumbac organic potrivit – cum îl descopăr?!

Pătură groasă din bumbac organic Fresk - Fox pink

Când este mic și pufos, bebelușul are nevoie doar de câteva lucruri: lapte matern, protecția și dragostea părinților și confortul câtorva hăinuțe sau accesorii din bumbac organic care să-l încălzească. Să-i dea senzația de siguranță și de confort maxim.

Pielea bebelușului este delicată, mai ales în primul an de viață. Și are nevoie de materiale textile calitative, pure, cu care pielea lui să intre în contact. Hainele din bumbac organic sunt moi la atingere asigurând un maxim de confort. Nu conțin metale grele și pesticide pe care pielea lui le-ar absoarbe cu ușurință, lăsând-o să respire. Să nu uităm că mercurul poate afecta sistemul nervos periclitând buna dezvoltare a organismului. Nefiind prelucrate sintetic, ori tratate chimic, hăinuțele din bumbac organic rezistă la spălări și utilizări repetate. Își mențin culoarea în timp și sunt o investiție inteligentă de durată.

Logo Fresk

Fresk a creat o colecție minunată de astfel de haine potrivite pentru pielea sensibilă a bebelușilor. De la body-uri, saci de dormit, pijamale la tot felul de bluze cu capse, bavețele, pături groase de iarnă cu multiple întrebuințări din bumbac organic 100%.

Ce urmăresc pe eticheta unui produs din bumbac organic? 

Deși poate mulți oameni încă interpretează cititul etichetei drept snobism, doar așa vom ști cu certitudine ce alegeri să facem. De unde știu dacă este bumbac organic? Foarte simplu – pe etichetă trebuie să scrie „organic” și/sau GOTS (Global Organic Textile Standards).

Ce este GOTS?

GOTS logoGOTS (Global Organic Textile Standards) este Organizația recunoscută mondial, abilitată să urmărească întregul procedeu de la cultivare, procesare, fabricare, ambalare, etichetare, la import, export și distribuție a materialelor din bumbac organic.

 

 

Verificând utilizarea corectă a normelor ecologice impuse, GOTS este cea mai înaltă certificare internațională în materie de textile organice și reprezintă o garanție pentru calitatea produsului și pentru protejarea mediului.

Criterii de obținere

Pentru a avea certificatul GOTS, fermierii trebuie să respecte anumite criterii printre care:

  • Materialul să fie cel putin 95% organic (iar dacă este 70% organic, atunci pe etichetă va scrie doar „made with organic”)
  • Fibrele să nu fi fost modificate genetic, să nu conțină substanțe chimice, PVC, agenți sintetici, etc.

Pe lângă GOTS, care este de departe cea mai importantă acreditare internațională, mai pot exista produse certificate în deplină armonie cu GOTS. Dintre ele amintim de NOP (National Organic Programme), JAS (Japanese Agricultural Standard), OTA (Organic Trade Association).

NOP - nATIONAL organic ProgrammeJAS logoGOTS OTA logo

 

 

 

 

 

Producerea și prelucrarea de textile ecologice vândute pe piața japoneză este reglementată de Japanese Agricultural Standard – JAS. Aceste produse certificate sunt identificate prin logo-ul JAS regăsit pe etichetă. Iar cei de la National Organic Programme – NOP, elaborează norme și reglementări. Pentru producerea, manipularea, etichetarea, precum și punerea în aplicare a tuturor produselor ecologice din Statele Unite ale Americii.

Dintre toate, însă, GOTS este lider și reprezintă garanția pentru calitate și sănătate.

Noi am ales produsele de la Fresk pentru că toate sunt fabricate din 100% bumbac organic, sunt certificate GOTS, materialul este de calitate și foarte rezistent, iar imprimeurile chiar deosebite.

Dacă te-ai convins de alegerea pe care trebuie să o faci, atunci îți recomand să arunci o privire pe Mamagazin unde, cu siguranță, vei găsi ceea ce cauți.

Din respect pentru natură, cu grijă pentru puiul tău!

Notă: În perioada 2010-2011, culturile de bumbac organic se regăseau în 20 de țări, pe primul loc în India. Apoi în Siria, China, Turcia, Statele Unite, Tanzania, Egipt, Mali, Kyrgystan, Peru, Pakistan, Uganda, Burkina Faso, Benin, Paraguai, Israel, Tajikistan, Brazilia, Nicaragua și Senegal. Adică peste 219.000 de fermieri. Potrivit Textile Exchange Organic Cotton Farm & Fiber Report, ei lucrează aproximativ 324.577 de hectare cu astfel de culturi. Astăzi lider mondial în producerea de bumbac organic este SUA, urmată de India și Peru.

Dacă ți-a plăcut subiectul, citește în continuare articolul despre Bumbac organic versus bumbac convențional și află care sunt diferențele între cele două.

Surse:
www.global-standard.org
www.soilassociation.org
https://oecotextiles.wordpress.com/tag/organic-trade-association/
http://www.textilestandards.com/
https://www.ams.usda.gov/about-ams/programs-offices/national-organic-program

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *