Publicat pe Lasă un comentariu

Bebelușul după naștere: 10 lucruri de știut!

Cursuri de puericultură? Experiențe împărtășite de prietenele tale care au născut deja? Ei bine, sunt lucruri pe care nu le vei simți decât atunci când apare bebelușul în viața ta. Ele vor deveni experiență pe care, la rândul tău, o vei putea oferi mai departe celor care au nevoie.

1.Vei schimba destul de puține scutece la început, ceea ce îți va oferi timp să înveți și să te obișnuiești cu obiceiul. Colostrul pe care bebelușul îl primește la început este în cantitate mică, dar este perfect pentru stomăcelul lui. Iată cum arată și de cât lapte are nevoie în primele zece zile de la naștere! Primul lui „scaun” va fi negru și lipicios și este meconiul – substanța aflată în intestinele fătului. Meconiul conține ceea ce se găsește în cavitatea intrauterină: lichid amniotic, mucus, apă sau alte lichide ori materii solide.

2. Imediat după naștere, vei avea acea sângerare vaginală care poartă denumirea de lohie. Poate dura până la 5 săptămâni, adică toată perioada de lăuzie. Dar nu este obligatoriu ca la toate mamele să fie la fel. Lohiile vor fi abundente în primele zile, apoi vor scădea ca intensitate.

3. În timpul alăptării, uterul se contractă ca răspuns la oxitocina eliberată în timpul suptului, rolul fiind acela de a readuce uterul la dimensiunea dinaintea sarcinii. Vei simți crampe care, de altfel, sunt cât se poate de normale. În timp, ele vor dispărea complet.

4. Pentru stimularea lactației, în cazul în care bebelușul nu poate suge eficient din diverse motive, poți folosi o pompă de sân. Cele mai eficiente sunt pompele duble electrice, pe care le poți închiria pe perioada de care ai cu adevărat nevoie, salvând astfel bugetul familiei.

5. Dacă ai temeri sau apar probleme cu privire la alăptare (fie la început când încă nu este instalată secreția lactată, fie pe parcurs), poți apela la un consultant în alăptare certificat internațional IBCLC. Iată lista completă a consultanților din București și din țară.

Bebelușul după naștere - 10 lucruri de știut

Bebelușul devine sensul vieții tale

6. Bebelușul nu se află în grafice. Nu te panica! Poate recupera rapid și în greutate și în înălțime. Graficele sunt realizate în urma unor statistici. Cel mai important este să ai un bebeluș activ, care evoluează din toate punctele de vedere.

7. Nu poți dormi. Imediat după naștere scade nivelul de estrogen și progesteron. În plus, instinctul de mamă se instalează rapid astfel că vei deveni ca un radar când nu ai bebelușul lângă tine.

8. Vei fi emotivă. Și este normal. Îți vine să plângi mai des, nu știi dacă de fericire sau tristețe, căci sunt lacrimi pe care nu le conștientizezi și nu le poți ține în frâu. Dacă devine, totuși, o stare de spirit frecventă este cazul să vorbești cu un terapeut pentru a nu trăi experiența unei depresii post-partum.

9. Odihnește-te oricât de mult și de des poți. Bebelușul are nevoie de tine plină de energie și, cu siguranță, te va solicita foarte mult în prima lună. Odihna este foarte importantă și pentru instalarea lactației. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toată lumea.

10. Te vei simți copleșită de dragostea pe care i-o porți bebelușului tău. Îl vei privi și vei simți că el este centrul Universului.

A fi mamă este un job extrem de greu la care trebuie să fii prezentă 24/24. Pentru că pot apărea momente dificile, te vei simți singură, incapabilă, cu un nou stil de viață cu totul diferit de cel anterior, este bine să socializezi și să ceri ajutorul celor din jur (partener, bunici, prietene care încă nu au copilași :))

Ai nevoie de oameni în jurul tău, de conexiuni cu alte mame cu care să împărtășești toate aceste temeri, dar și bucurii. Pe măsură ce bebe va crește, vei deveni tot mai stăpână pe situație și vei privi orice etapă nouă cu o mult mai mare lejeritate și deschidere. Rolul de mamă este un rol din care ai multe de învățat, nu doar despre bebelușul tău, ci și despre tine și partenerul tău de viață.

Sursă: 

The Woman Art of Breastfeeding – 8th edition, by Diane Wiessinger, Dana West and Teresa Pitman

Surse foto:

https://flic.kr/p/q5Qo9G
https://flic.kr/p/qYNPcv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *