Publicat pe Lasă un comentariu

Alăptarea în primele 3 zile de la naștere

Alăptarea în primele 3 zile de viață

Dalai Lama a descris la un moment dat alăptarea ca fiind “primul semn de… afecțiune și compasiune” pe care o mamă îl poate avea față de nou-născutul ei. Ce voia să transmită este faptul că un bebeluș nu doar că se hrănește cu cel mai bun aliment – laptele matern, dar este momentul în care el se conectează, se atașează și comunică cu mama lui. Tocmai de aceea, alăptarea este o experiență unică a minții și a corpului, nu doar un simplu act de a satisfice și a potoli foamea. Alăptarea este, dincolo de toate, un act de iubire.

Când devenim mame, fiecare dintre noi își dorește tot ce-i mai bun pentru proaspătul bebeluș. Încă din timpul sarcinii, căutăm informații despre noua viață pe care o vom experimenta îndată ce vom naște.

Una dintre problemele pe care le ridicăm la fileu este alăptarea. De fapt, temerea dacă vom avea sau nu lapte, dacă vom reuși să alaptăm exclusiv, dacă vom alăpta măcar primele 6 luni și multe alte gânduri… strecurate printre cele legate de naștere, bagajul de spital, cum va fi următoarea ecografie și… mai spuneți voi și altele :).

Pentru că informația este acum tot mai variată, trebuie să o trecem prin filtrul personal și să facem propriile decizii bazându-ne pe instinct. Da! Vei avea acest instinct de mamă și vei fi o mamă minunată!

În România, conform ultimelor cercătări efectuate în 2011, rata alăptării exclusive este de doar 12,6%, o cifră îngrijorătoare care ne situează printre țările europene codașe la acest capitol. Deși femeile au uitat să fie naturale atunci când vorbim de naștere și alăptare, unul lucru este cert! Corpurile noastre sunt concepute să producă lapte matern, ca de altfel toate mamiferele (iată un material interesant despre De ce sug mamiferele lapte), iar bebelușii se nasc cu această nevoie încă din primul minut.

Tot ce trebuie să facem este să ne dorim și să considerăm alăptarea vitală pentru bebelușul nostru.

Alăptarea în maternitate 

Tocmai ai născut un bebeluș sănătos, perfect, care doarme ca un îngeraș lângă patul tău sau în secția de neonatologie. Este momentul în care este bine să ții cont de câteva aspecte.

Primul contact cu bebelușul nou-născut este foarte important. Încearcă să-l ții la piept, dacă se poate, chiar piele pe piele. Astfel, bătăile inimii tale și ritmul respirației i le vor regla și pe ale lui. Și îl vor calma pentru că imediat ce vine pe lume nu este pregătit să fie independent. Are în continuare nevoie să simtă căldura, mirosul și sunetele familiare din viața intrauterină. Cu alte cuvinte, corpul lui are nevoie doar de contactul fizic cu mama și de 5-7 ml de lapte matern.

Contactul skin to skin
Contactul piele pe piele/skin to skin

La naștere, stomăcelul lui este de dimensiunea unui ou de prepeliță drept pentru care această cantitate de lapte îi este suficientă. Te invit să citești despre necesarul de lapte matern al unui nou-născut aici. De aceea, colostrul – acel lapte foarte concentrat, extrem de benefic în primele zile de viață, este secretat în cantitate mică. El apare la unele mame încă din săptămâna 20 de sarcină și până în ziua a 3-a postpartum. Colostrul conține anticorpi, leucocite, vitamina K, vitamina A și proteine, mai bogat în minerale și cu conținut mai redus de carbohidrați decât laptele matur.
Chart belly balls Ameda

Stomacul unui bebeluș la naștere
Stomacul unui bebeluș la naștere
Stomacul unui bebeluș în ziua a treia
Stomacul unui bebeluș în ziua 3
Stomacul unui bebeluș în ziua a zecea
Stomacul unui bebeluș în ziua 10

 

 

 

 

 

 

Atașarea la sân este recomandată să fie făcută la cerere, ori de câte ori bebelușul are nevoie. Ideea de alăptare la 3 ore se aplică, de regulă, în cazul formulei de lapte. Ori, un bebe atât de mic poate cere lapte matern și de 8-10 ori în 24 de ore. Ceea ce este minunat! Secreția ta lactată va crește și curând vei scăpa de orice grijă legată de acest aspect.

În maternitate, este necesar să primești ajutorul de care ai nevoie. Să înveți să atașezi corect copilul la sân, să cunoști măcar câteva poziții de alăptare, să știi ce faci cu el când ajungi acasă, să-l cureți, să-i îngrijești buricul, să știi că există soluții pentru orice problemă care poate apărea.

În funcție de felul în care ai născut, dar și de cum reacționează organismul tău, recuperarea după naștere poate fi rapidă sau mai lentă. Oricum ar fi, bucuria că ești acum mamă te va ajuta să te mobilizezi incredibil.

Acasă…

Bine ai venit! Ești obosită, ai multe informații noi (sau vechi) de procesat, dar ești fericită. Puiul de om pe care-l privești își lasă viața în mâinile tale și creșterea lui armonioasă depinde de alegerile pe care le faci. Nu, nu te speria! Ești cea mai minunată mamă din lume pentru copilul tău!

Poartă-l, dormi cât mai aproape de el și oferă-i toată siguranța de care are nevoie. De acum, te vor preocupa toate detaliile care se învârt în micul lui Univers!

Dacă întâmpini dificultăți în alăptare ai la dispoziție câteva opțiuni: să apelezi cu încredere la un consultant în alăptare, certificat internațional IBCLC. Lista actualizată a consultanților IBCLC din București și din țară o poți citi aici, să folosești o pompă pentru a stimula lactația (fie că o închiriezi, fie că o cumperi).

În final, te las să citești o scrisoare emoționantă a unui bebeluș către mămica lui (desigur, scrisă de un consultant IBCLC)!

Surse:
https://www.ameda.com/milk-101-article/breastfeeding-guide-for-the-first-12-months/
http://www.mother-2-mother.com/colostrum.htm
http://www.bestforbabes.org/its-not-just-about-breastfeeding/
http://theleakyboob.com/2011/08/baby-explains-normal-newborn-behavior/

Surse foto:

https://www.avhospital.org/Services/LaborAndDeliveryEducation
https://www.baby-chick.com/rethinking-visitors-at-the-hospital-after-birth/#.WInuprZ95sY
http://maggierussophoto.com/blog/brayden-newborn-photos-at-home/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *